Медия без
политическа реклама

За цяла година Кьовеши не постигна и една присъда в България

При посещението си в София м.г. Кьовеши похвали много българския офис. Нещата тук обаче не изглеждат толкова розови.
Илияна Димитрова
При посещението си в София м.г. Кьовеши похвали много българския офис. Нещата тук обаче не изглеждат толкова розови.

През 2023 г. ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура не е постигнала нито една присъда в България. Това сочат данните от годишния доклад на институцията, огласени вчера. (Виж по-долу частта от доклада за България на английски език.) За миналата година също така върху никакво имущество не са били наложени обезпечителни мерки - възбрани и запори, по искане на европейската прокуратура в България.

В момента в съдебна фаза са 4 дела на европейската прокуратура в страната ни, се вижда още от данните. Досега институцията не може да се похвали с големи успехи в България и всичко свършва до няколко шумни акции като тази за ремонта на жълтите павета в София например. Миналия август беше арестуван и кметът на Генерал Тошево, когото след това съдът пусна под гаранция от 10 000 лв. Няма данни какво се случва с разследванията по тези акции.

Според доклада в България се водят 203 разследвания по съмнения за измами с 884,9 млн. евро от европейския бюджет. Новообразуваните производства са 107 за 405,2 млн. евро. От тях 5 проверки са за измами с ДДС на обща стойност 28,2 млн. евро. За същото време 16 проверки са завършили без последици, а материалите по 14 случая са били предадени на българския съд.

От общо 225 сигнала със съмнения за злоупотреби, 163 са били подадени от властите в нашата страна, 13 - от институции на ЕС, 47 - от граждани. 

Общо Европейската прокуратура е предприела миналата година над 330 разследвания в ЕС. Предполагаемите щети по тези случаи за европейския бюджет са 11,5 милиарда евро, сочи докладът.

Пресслужбата на Кьовеши я цитира да казва, че организираната престъпност се подхранва от източване на бюджета на ЕС. "Мащабът на измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС може да се обясни само със силното участие на сериозни организирани престъпни групи", предупреждава тя. "Нашата стратегия трябва да бъде да прекършваме финансовия капацитет на тежките организирани престъпни групи", допълва Кьовеши.

През м.г. тя даде и интервю за "Сега", припомнете си го тук:

За случай с щети за 70 млн. евро, в който МВР на практика е саботирало разследване на Европейската прокуратура, разказа в специалното си интервю пред "Сега" европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която беше на 24-часово посещение в страната.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата