Медия без
политическа реклама

Кметът на Генерал Тошево е пуснат срещу 10 000 лв. гаранция

Валентин Димитров е обвинен в представяне на неверни данни пред сертифициращ орган

10 Авг. 2023Обновена
Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров.
стопкадър тв Добрич
Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров.

Минути преди 10 часа в четвъртък кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров беше освободен от ареста в Добрич. Той беше задържан в сряда надвечер по искане на Европейската прокуратура по разследване за измами с европейски средства. Това е първият арест в България по искане на службата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

С ръкопляскания и възгласи "свобода" събралите се хора пред полицията в Добрич посрещнаха излизането от ареста на кмета. Той благодари за подкрепата и заяви, че на този етап не желае да коментира подробностите около своето задържане. "След разпита ще коментирам. Не искам да правим циркове, интелигентни хора сме… Винаги съм работил само в полза на нашите хора, на Генерал Тошево", заяви Димитров, съобщи БНР.  Валентин Димитров е от БСП.

Междувременно стана ясно, че Димитров е освободен срещу гаранция от 10 000 лв. Това съобщи самият той пред медиите, след като даде показания пред прокурор. „Повдигнаха ми обвинение и ме освободиха с парична гаранция в размер на 10 000 лева. На по-късен етап ще обсъдим с адвоката дали ще я обжалваме“, информира Димитров. 

Адвокатът му Милен Янков поясни, че става дума за представени неверни сведения пред сертифициращ орган и получаване на средства въз основа на тези сведения. „С тези обвинения към този момент с господин Димитров не сме съгласни и няма да коментираме подробности. Тук не става въпрос за присвояване на средства, а за неверни данни. Присвояването е съвсем друго престъпление, което предполага лично облагодетелстване“, поясни адвокатът. 

Той допълни, че все още не са им представени материалите, събрани от разследването, очакват прокурор да ги запознае. „Господин Димитров няма повдигнато друго обвинение, той е единственият привлечен. Към момента той остава кмет, тъй като няма наложена друга мярка. Когато му дойде времето, ще представим доказателства и ще съдействаме на разследващите“, коментира още пред медиите адвокатът на кмета Милен Янков. 

В сряда са извършени претърсвания в помещения на общината, в офиси на длъжностни лица, заподозрени за участие в разследваните престъпления. Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени, се казва още в съобщението.

"В общината нямаше обиски", заяви тази сутрин председателката на Общинския съвет д-р Яна Бонева, също от БСП, пред Нова тв. Но по твърдения на общински съветници именно в общината в сряда е арестуван кметът. Привърженици на БСП от Генерал Тошево тази сутрин протестират срещу ареста на Димитров пред Първо РПУ в Добрич. Нито председателката на Общинския съвет, нито общинските съветници успяха да съобщят пред Нова тв коя фирма е изпълнител на проекта, заради който са извършени арестите на европейската прокуратура. Но са убедени, че акцията е заради предстоящите местни избори. В петък е трябвало Валентин Димитров да бъде номиниран за трети мандат като кандидат на БСП за кмет. Днес Христо Стоичков ще гостува в Генерал Тошево и общинарите заподозряха, че и това може да е повод за ареста. 

Според съобщението на ЕППО фактите се отнасят за периода 2017-2019 г. Става въпрос за безвъзмездна финансова помощ, получена от общината по проект за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, в размер на 169 000 евро (около 330 000 лв.). Проектът е възложен на частен изпълнител.

Според доказателствата длъжностни лица, участващи в проекта, включително и кметът, са представили невярна информация относно изпълнението на строително-монтажни работи, които не са приключили в установения срок. Засега само кметът има обвинение. 

Изпълнителното бюро на БСП разпространи позиция в подкрепа на Димитров и съобщи, че го издига за трети мандат. "Приемаме ареста на кмета на Генерал Тошево като политическа поръчка преди местните избори. На територията на общината се преплитат много апетити. Валентин Димитров нееднократно защитаваше интересите на жителите на  Генерал Тошево  и стана неудобен за определени кръгове.  Очакваме обективно разследване. Сигурни сме в неговата невинност. Заставаме зад него. Издигаме го за кмет трети мандат.", гласи позицията. 

Европрокуратурата проведе няколко знакови акции в България през последните месеци. Една от тях беше свързана и с жълтите павета в София.

Засега хората на Кьовеши в България не могат да се похвалят с особени успехи в съда. Първата присъда, при това постигната със споразумение, е 1 година условно. Друго дело на европрокуратурата - за подкуп, пък наскоро приключи и на втора инстанция с 6 месеца условно.

В същото време няколко евпрокурори напуснаха, а Кьовеши прати одит в България заради проблемите. Резултатът от него и досега не е публично огласяван, а последната информация, предоставена на "Сега" по темата от Люксембург, гласи, че тепърва докладът ще бъде представен на колегиума на европрокуратурата.

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, завърши с 6-месечна условна присъда и след като по него се произнесе като втора инстанция Софийският апелативен съд. Това видя "Сега" в деловодните регистри. В края на юли м. г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата