Медия без
политическа реклама

Йоан Матев получи 6 г. затвор за убийството в Борисовата градина

25 Окт. 2022
Йоан Матев с маска в съда
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Йоан Матев с маска в съда

Тричленен състав на Софийския апелативен съд призна за виновен и осъди на 6 г. затвор Йоан Матев, който е обвинен жестокото убийство на 15-годишния Георги Игнатов през 2015 г. в Борисовата градина в София. Решението на въззивния съд се различава от това на на първа инстанция в Софийския градски съд, който оправда Матев.

Подсъдимият беше признат за виновен за умишлено убийство, но не и за убийство по особено мъчителен начин. Съдът посочи още, че трябва да се приспадне времето, в което Матев е бил задържан под стража или е бил под домашен арест. Бяха присъдени и по 150 000 лева кръвнина на двамата родители на Георги Игнатов.

На днешното заседание в съда прокуратурата поиска Матев да получи 9 г. затвор - максималното наказание, тъй като по време на убийството Матев е бил непълнолетен. Освен това бяха представени резултати от експертиза, според която косъмът, открит по ножа, с който се твърди, че е убит Георги Игнатов в Борисовата градина, не е негов. Експертите са изследвали ДНК чрез митохондриален анализ. Сравнили са генетичните данни с тези на майката на Георги - Албена Игнатова. Анализът категорично е доказал, че косъмът не е нито на сина й, нито на негов роднина по майчина линия.

Йоан Матев беше задържан в началото на 2017 г., почти две години след бруталното убийство. До ареста му се стигна, след като неговият брат Марсел заведе разследващите до мястото, където е скрит ножът, с който е извършено убийството. Марсел обаче категорично отказа да свидетелства пред съда. В последната си дума пред съда днес Матев за първи път изказа съболезнования на близките на убитото момче Георги Игнатов, но отрече да има общо с трагедията и пледира, че е невинен.

Тезата на зашитата беше, че убиецът е Патрик Първев, който през 2018 г. получи присъда от 6 г. затвор за това, че е пребил почти до смърт 3-годишно дете. Той признал това пред бивш арестант в следствения арест на бул. "Г. М. Димитров", който даде показания пред съда. Първев обаче отрече да е виновен за убийството на Георги през 2015 г. и заяви, че съкилийниците го малтретирали, защото им заприличал на момчето от записа, което бяга от Борисовата градина, и той бил готов на всичко, за да спре тормоза.

Видеозаписът от охранителна камера на сградата на БНР беше основно доказателство на прокуратурата в обвинението срещу Йоан Матев. "Приличаше ми на Йоан по физиката и изразителния му нос. Тренирал съм с него и познавам движенията му. Бягащият младеж тича по същия начин като Йоан - с изпънати гърди напред", свидетелства Стефан Люцканов, който е тренирал тенис с подсъдимия. Същите твърдения направи и бивш негов съученик. "Някой показа на телефона си запис, пуснат в новините. Гледах го и момчето много ми заприлича на Йоан по походката. Всички бяхме на мнение, че на записа е заснет Йоан", гласят показанията на Денис Маноевски. Той си спомня, че подсъдимият е спрял да ходи на училище след убийството.

През април 2020 г. Йоан Матев беше освободен под домашен арест, след като изкара в ареста повече от 3 г.

Подсъдимият Йоан Матев, който е обвинен в умишлено убийство по особено жесток начин на 15-годишния Георги Игнатов през 2015 г. е признат за невинен. Решението на Софийския градски съд е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав и един съдебен заседател.
Близо 6 години след жестокото убийство на тийнейджъра Георги Игнатов в Борисовата градина извършителят все още е на свобода. Единственият заподозрян за ужасното престъпление - младият Йоан Матев, тези дни беше оправдан на първа инстанция от Софийски градски съд.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата