Медия без
политическа реклама

Всяка десета молба за помощ по разследвания идва от Русия

Русия е в челните места сред държавите извън ЕС, по чиито молби работи националното следствие

Pexels

Всяка десета международна молба за правна помощ, по която Националната следствена служба работи, идва от Руската федерация. Това показват данните от годишния доклад на службата за м.г. В него има данни за молбите за правна помощ за периода 2019-2021 г. От тях се вижда, че Русия неизменно е сред държавите, които търсят помощ от България по различни разследвания. В доклада няма данни какви са те.

През 2021 г. следователите от НСлС са работили по общо 176 международни молби за правна помощ - 130 нови и 46 останали от стар период. За година са приключени 135, а 41 са останали да висят.

Най-голям е броят на молбите, получени от САЩ - 38. Следва Турция с 31. На трето място е Руската федерация - 15, после идват Швейцария и Украйна с по 10.

За сравнение, през 2020 г. е работено по изпълнението на 166 молби за международна правна помощ. От тях приключени са общо 120, а 46 са останали висящи. Най-много са били молбите от Турция - 33. На второ място по изпратени молби са властите на Русия и САЩ с по 21, следва Швейцария с 12, Сърбия с 10 и Молдова с 9.

През 2019 г. е работено по изпълнението на 158 молби, 130 са приключени. Турция отново е на първо място сред търсещите помощ с 37 молби. На второ място по изпратени молби е Русия със 17, следват Швейцария с 13, САЩ и Сърбия с по 10, Украйна с 9.

В доклада на НСлС няма данни за молбите, които България отправя до чужди държави. Данните от общия доклад на прокуратурата сочат, че България е изпратила 373 молби за правна помощ. Отделно има и 1254 европейски заповеди за разследване (до страни от ЕС).

Преди седмица, след хакерската атака срещу редица български институции, шефът на националното следствие Борислав Сарафов обяви, че е установена самоличността на едно лице, което стои зад атаката. Това лице обаче се намира в Русия и Сарафов е скептичен, че ще бъде екстрадирано. Не е ясно какви действия са предприели българските власти по случая - дали са поискали съдействие от руските си колеги по разследването, дали са попитали поне какво се прави там във връзка с тези атаки. Тогава "Сега" потърси Сарафов за коментар, но той не отговори на обаждането.

Сайтовете на редица министерства и президентството бяха атакувани от хакери днес, като групата зад опита се представя за руската KILLNET. Атаката е била овладяна, а ГДБОП и ДАНС проверяват случая.

 

Изборът на директор на националното следствие, който е и зам. главен прокурор, не е толкова зрелищно събитие в съдебната система, какъвто e изборът на главен прокурор.

 

Още по темата