Медия без
политическа реклама

Всички отказаха да преговарят с ДПС за втория мандат

Делян Пеевски
Илияна Димитрова
Делян Пеевски

Въпреки че ДПС изрази желание да преговаря с парламентарните групи за втория мандат за съставяне на правителство, досега движението е получило само откази. От това излиза, че съдбата на втората папка е ясна.

Вчера съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че ще бъдат разпратени покани до всички парламентарни групи без ''Възраждане'', тай като, по думите му, националистите са ''русофилска партия''. Това се случи на фона на напрежение в редиците на ДПС. Верните на Ахмед Доган 17 депутати бойкотираха вчерашното заседание на парламентарната група на движението, на което трябваше да се вземе решение за втория мандат. Така или иначе срещата не се увенча с успех, защото депутатите, останали верни на Делян Пеевски, не успяха да се разберат как да подходят.

Очаква се днес да стане ясно дали движението ще върне празна папка, или ще се опита да състави проектокабинет. Засега краят на втория мандат изглежда предопределен.

ПП-ДБ преповториха, че няма да подкрепят втория мандат. В отговор на поканата на ДПС дясното обединение заявяви, че подходът на движението няма  как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите.

Председателят на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов също изпрати официален отказ до ДПС. В писмото той препотвърждава позицията на герберите, че няма да подкрепят втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат. 

От ИТН също отказаха поканата на Пеевски. Според хората на Слави Трифонов, само експертен кабинет, реализиран с третия мандат и широка парламентарна подкрепа, може да ни извади от политическата, социалната и икономическа криза.

БСП също няма да разговарят с ДПС за евентуален проектокабинет, но изразиха готовност да участват активно в процеса на диалог за третия мандат.

Последвайте ни и в google news бутон