Медия без
политическа реклама

Вотът на недоверие увисна на каприза на „Воля“ и „Атака“

Депутатите на Сидеров обезкуражиха БСП: „Изпуснахте момента“

24 Яну. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Пълна политическа безотговорност демонстрираха „Воля“ и „Атака“ на разискванията по вота на недоверие на правителството, внесен от БСП и подкрепен от ДПС, заради провала му в екополитиката. Партиите на Веселин Марешки и Волен Сидеров разполагат с общо 18 депутати, които могат да наклонят везните при гласуването, което ще се проведе на 29 януари. От „Воля“ обаче така и не се осмелиха да излязат с каквато и да било позиция, а атакистите с половин уста обявиха, че са склонни да подкрепят кабинета.

"Свалянето на правителството ще отложи решаването на проблемите. Избори, ново правителство – ще минат месеци, през които нищо няма да бъде направено", каза депутатът от „Атака“ Павел Шопов. Той обяви, че партията му ще реши как да гласува, когато получи отговор на въпросите, които постави на социалистите - дали са съгласни да се повиши минималната пенсия на 500 лв., да се закрият чуждите военни бази у нас, да се свалят санкциите срещу Русия и др. Шопов обаче на практика не остави надежда на БСП с думите: "Изпуснахте момента. Мерките са взети, набелязани са, осъществяват се".

В това няма нищо неочаквано. Въпреки опозиционната си реторика, Марешки последователно подкрепяше премиера Бойко Борисов на предните 3 вота на недоверие. „Атака“ пък разполага с министър в кабинета – шефът на икономическото ведомство Емил Караниколов. Освен това и двете партии нямат шансове да влязат в следващия парламент при евентуални предсрочни избори, както категорично сочат всички социологически проучвания.

-----------------------------

КОМЕНТАР„Златни пръсти“ удържат стабилен трона на Борисов

-----------------------------

При тази ситуация е обяснимо защо Борисов се чувства достатъчно уверен, за да не си направи труда дори да се появи в пленарната зала на Народното събрание за разискванията по вота. Не дойдоха дори вицепремиерите му. На настояванията на социалистите, че водещите членове на кабинета трябва да присъстват, председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ), отговори, че нищо не изисква тяхното лично присъствие.

ОПОЗИЦИЯТА

При представянето на мотивите за вота на недоверие, соцлидерът Корнелия Нинова остро атакува управляващите: "Кризата в Перник се дължи на умишлени действия по скриване на истината заради изборите. Втората причина е безхаберие. Предупреждаваме ви от септември, изобщо не обръщате внимание. Вие създадохте тази криза, а сега имитирате решения и рискувате нова. Продължавате да заблуждавате хората, че може да се реши за 45 дни". И призова: "Нека калинките да замълчат в този момент и да говорят експертите".

От ДПС мрачно предрекоха, че проблемите в екологичната сфера ще се задълбочават. "Държавата е в колапс. Налице са доказателства за тежка некомпетентност и политическо късогледство", заяви водачът на движението Мустафа Карадайъ. Той обаче на практика призна, че вотът на недоверие ще се провали: "Не е важен аритметичният резултат от вота, а политическите и управленски поуки. Важен е политическият ефект от действието на този демократичен инструмент."

УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков упрекна социалистите, че отказали да протегнат ръка на управляващите, за да решат заедно проблема в Перник. "Да си дойдем на думата за това, което искате – служебно правителство. Значи Перник да чака служебните министри да си намерят кабинетите, да се запознаят с кризата и след това да я решават! Това е пир по време на чума и ние няма да го допуснем!", обяви Марков. "Не можахте да се надскочите, да ни подадете ръка, да решим заедно едно бедствие." И патетично прокламира, че всяка надежда е в ГЕРБ: "Иванчо да попиташ на улицата: кой е спасителят? Той ще ти каже: бате, как кой е, няма лъжа, няма измама – ГЕРБ е! ... 2021 г. Борисов ще спечели пети мандат за управление на България!"

Съпартийците на Марков обвиниха социалистите, че използват "лъжи", за да обосноват вота на недоверие. Депутатите на ГЕРБ обявиха, че само 116 951 българи били на воден режим, а не половин милион, както твърдели от БСП. Отрекоха и нападките, че загубите на вода растяли през последните години - били спаднали до 56.4%, твърдят управляващите, позовавайки се на данни на НСИ. "Демонстрирате самоцелни критики и стремеж към създаване на паника", обърна се към БСП депутатът и бивш екоминистър Ивелина Василева.

МИНИСТРИТЕ

Неколцината министри, които присъстват, не се включиха в разискванията. Изключение направи шефът на икономическото ведомство Емил Караниколов, който се почувства длъжен да реагира на някои забележки на опозицията по отношение на ремонта на язовирите и язовирните стени. Така обаче само създаде усещането, че сякаш е дошъл за парламентарен контрол, а не за вот на недоверие на кабинета, в който участва.

След края на дебата, на трибуната застана регионалният министър Петя Аврамова, която обяви, че опозицията не е предложила нищо конструктивно, и се захвана да изреди всички действия, предприети от правителството във водния сектор. Отношението й разяри депутатите от БСП, които я обявиха за отговорния министър за кризата. Разгневена, Аврамова отвърна: "Вие просто целите от този МС да си отиде още един министър. Компетентните органи, които издават присъди в държавата, не сте вие".

Тогава избра да се изкаже и новият министър на околната среда Емил Димитров - Ревизоро. В продължение на половин час той се впусна в хаотично описание на язовири, помпени станции, ВиК мрежи, което току прекъсваше с реторични питания дали екоминистерството е виновно за едно или друго. "Всички мислят, че в касата имам специален телефон, аз звъня някъде горе и казвам: кога ще е дъжд, кога ще е слънце, кога ще е буря, ще има ли наводнения. Ами, нямам. А трябва да балансирам всичко", оплака се Димитров на депутатите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата