facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Вотът на недоверие увисна на каприза на „Воля“ и „Атака“

Депутатите на Сидеров обезкуражиха БСП: „Изпуснахте момента“
Обновена
20 767
 Илияна Кирилова

Пълна политическа безотговорност демонстрираха „Воля“ и „Атака“ на разискванията по вота на недоверие на правителството, внесен от БСП и подкрепен от ДПС, заради провала му в екополитиката. Партиите на Веселин Марешки и Волен Сидеров разполагат с общо 18 депутати, които могат да наклонят везните при гласуването, което ще се проведе на 29 януари. От „Воля“ обаче така и не се осмелиха да излязат с каквато и да било позиция, а атакистите с половин уста обявиха, че са склонни да подкрепят кабинета.

"Свалянето на правителството ще отложи решаването на проблемите. Избори, ново правителство – ще минат месеци, през които нищо няма да бъде направено", каза депутатът от „Атака“ Павел Шопов. Той обяви, че партията му ще реши как да гласува, когато получи отговор на въпросите, които постави на социалистите - дали са съгласни да се повиши минималната пенсия на 500 лв., да се закрият чуждите военни бази у нас, да се свалят санкциите срещу Русия и др. Шопов обаче на практика не остави надежда на БСП с думите: "Изпуснахте момента. Мерките са взети, набелязани са, осъществяват се".

В това няма нищо неочаквано. Въпреки опозиционната си реторика, Марешки последователно подкрепяше премиера Бойко Борисов на предните 3 вота на недоверие. „Атака“ пък разполага с министър в кабинета – шефът на икономическото ведомство Емил Караниколов. Освен това и двете партии нямат шансове да влязат в следващия парламент при евентуални предсрочни избори, както категорично сочат всички социологически проучвания.

-----------------------------

КОМЕНТАР„Златни пръсти“ удържат стабилен трона на Борисов

-----------------------------

При тази ситуация е обяснимо защо Борисов се чувства достатъчно уверен, за да не си направи труда дори да се появи в пленарната зала на Народното събрание за разискванията по вота. Не дойдоха дори вицепремиерите му. На настояванията на социалистите, че водещите членове на кабинета трябва да присъстват, председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ), отговори, че нищо не изисква тяхното лично присъствие.

ОПОЗИЦИЯТА

При представянето на мотивите за вота на недоверие, соцлидерът Корнелия Нинова остро атакува управляващите: "Кризата в Перник се дължи на умишлени действия по скриване на истината заради изборите. Втората причина е безхаберие. Предупреждаваме ви от септември, изобщо не обръщате внимание. Вие създадохте тази криза, а сега имитирате решения и рискувате нова. Продължавате да заблуждавате хората, че може да се реши за 45 дни". И призова: "Нека калинките да замълчат в този момент и да говорят експертите".

От ДПС мрачно предрекоха, че проблемите в екологичната сфера ще се задълбочават. "Държавата е в колапс. Налице са доказателства за тежка некомпетентност и политическо късогледство", заяви водачът на движението Мустафа Карадайъ. Той обаче на практика призна, че вотът на недоверие ще се провали: "Не е важен аритметичният резултат от вота, а политическите и управленски поуки. Важен е политическият ефект от действието на този демократичен инструмент."

УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков упрекна социалистите, че отказали да протегнат ръка на управляващите, за да решат заедно проблема в Перник. "Да си дойдем на думата за това, което искате – служебно правителство. Значи Перник да чака служебните министри да си намерят кабинетите, да се запознаят с кризата и след това да я решават! Това е пир по време на чума и ние няма да го допуснем!", обяви Марков. "Не можахте да се надскочите, да ни подадете ръка, да решим заедно едно бедствие." И патетично прокламира, че всяка надежда е в ГЕРБ: "Иванчо да попиташ на улицата: кой е спасителят? Той ще ти каже: бате, как кой е, няма лъжа, няма измама – ГЕРБ е! ... 2021 г. Борисов ще спечели пети мандат за управление на България!"

Съпартийците на Марков обвиниха социалистите, че използват "лъжи", за да обосноват вота на недоверие. Депутатите на ГЕРБ обявиха, че само 116 951 българи били на воден режим, а не половин милион, както твърдели от БСП. Отрекоха и нападките, че загубите на вода растяли през последните години - били спаднали до 56.4%, твърдят управляващите, позовавайки се на данни на НСИ. "Демонстрирате самоцелни критики и стремеж към създаване на паника", обърна се към БСП депутатът и бивш екоминистър Ивелина Василева.

МИНИСТРИТЕ

Неколцината министри, които присъстват, не се включиха в разискванията. Изключение направи шефът на икономическото ведомство Емил Караниколов, който се почувства длъжен да реагира на някои забележки на опозицията по отношение на ремонта на язовирите и язовирните стени. Така обаче само създаде усещането, че сякаш е дошъл за парламентарен контрол, а не за вот на недоверие на кабинета, в който участва.

След края на дебата, на трибуната застана регионалният министър Петя Аврамова, която обяви, че опозицията не е предложила нищо конструктивно, и се захвана да изреди всички действия, предприети от правителството във водния сектор. Отношението й разяри депутатите от БСП, които я обявиха за отговорния министър за кризата. Разгневена, Аврамова отвърна: "Вие просто целите от този МС да си отиде още един министър. Компетентните органи, които издават присъди в държавата, не сте вие".

Тогава избра да се изкаже и новият министър на околната среда Емил Димитров - Ревизоро. В продължение на половин час той се впусна в хаотично описание на язовири, помпени станции, ВиК мрежи, което току прекъсваше с реторични питания дали екоминистерството е виновно за едно или друго. "Всички мислят, че в касата имам специален телефон, аз звъня някъде горе и казвам: кога ще е дъжд, кога ще е слънце, кога ще е буря, ще има ли наводнения. Ами, нямам. А трябва да балансирам всичко", оплака се Димитров на депутатите.

80

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Марешки обвини БСП в геноцид към българското общество

23.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2925 39
Партията на Слави: Никога коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС и патриотите

23.09.2020

4662 52
Безсилието на ГЕРБ прави Караянчева непоклатима

23.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1666 2

Коментари

Страници

Sine_metu

„То па един парламент - рече Баце, - щом аз съм му началник...“

vasilevil

Това значи че гласовете са осигурени и вота няма да мине.

Странно е обаче защо Атака мълчи купени ли са или ги държат с нещо.

То че няма повече да видят НС на всички е ясно.

Sine_metu

Това значи, че 30 години залудо ручаме жабетата.

 

Навремето един приятел казваше „Не учи добичето, само ще го изнервиш“

БатВаню

Не учете прасе да свири на китара, само ще си загубите времето, а и прасето ще се отегчи

Дъбест

Надменността на парвенюто Борисов и заместниците му спрямо "матряла" в събранието.

Ураа

Нищо ново, бай Онуй, патриотът с торбичката от Била и останалата гмеж са над такива дребни работи. Пък и те предварително са си купили вота за какво да идват? Проблеми няма, какво да си губят времето.

Ловко, нали? Живее бахура и 80%-те процента.

?

ловkия

80%-те процента.

Сред тях си, безспорно.

 

Ураа

А феновете на Мутрьото безспорно сте сред гениите на човешката мисъл.

 

П.С. Все пак защо някой от гениите не вземе да разясни на простолюдието какво може да е толкова важно че да попречи на да се присъства на вот на недоверие в парламента? Сигурно липсата на добро възпитание.

Ама що да се присъства, резултата е ясен, който трябва е купен, а нещо смислено не може да се каже- Сигурно виновните за кризата са Вълко Червенков, Тодор Живков и разбира се Орешарски. ?

Калпазанче

Перничани , чрез гражданската инициатива "Спаси Перник"обявиха, че на 25.01.2020 идват да търсят сметка на упровляващите на жълтите павета. Социалните мрежи масово поддържат протеста на перничани, и се очаква много хора да се включат в протеста на спасението! От шайката!

Каубой
снимка на Каубой

Корни яхнала пръч ще води протестоа и ще пуска водата сПППряна от злите    партийци. Нощни мокри мечти.Перничани да си реват пред "СоМанАта". Ама, без вода йок, ама без заплата..ни вопъл, ни стон.

 

Шлифера

А че какви са тия народни представители....важно е да се срещне с лумпените от ЛЕЦКИ.....

Диагностик

Говорилня за хора, които нямат сериозни  задължения. 

F16
снимка на F16

То и форума така. И ти си типиюен представител.

Sine_metu

Броиш ли и Георги Марков за човек?

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Ако не друго поне на Спасител случихме - три пъти възкръсва,

хлеба на суджук обръща, сиротинята с пармезан храни, на шугавите

краката ще умие, вода ще им докара. Да се свети Кръвното Му нине и присно.

Викай , Жоре, Алелуя и на шефа ....... протегни ръка   :-)))

Invisible

    Наистина щеше да е по-добре Борисов и министрите ми да присъстват.

    Щяха да слушат критиките и "да се срамуват".

   И какво точно е идеята на БСП за решаване на кризата с водата на Перник?

Evasion

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков упрекна социалистите... това, което искате – служебно правителство. Значи Перник да чака служебните министри да си намерят кабинетите, да се запознаят  кризата и след това да я решават! 

 

Ъхъм, щото неслужебните министри от правителството на неслужебния Б. Б. да не би да решиха водната криза в Перник? Да не би някой друг, а не те, да я предизвика, та сега да ги чакаме те да я решават?

 

само 116 951 българи били на воден режим, а не половин милион, както твърдели от БСП. 

Велико, това е като стария казармен виц за тъпия фатмак, дето викал на редника: Споко бе, Петров, не са загинали всички в катастрофата, само майкат ти и брат ти... 

Sine_metu

Не учи добичето, само го изнервяш. Ще хване да раздава „мощни“ къчове

Балабаец

Албена Шавел

Вот на недоверие ли? -Не! - Трябва ни вот за революция!

Хихихи! Ми аре де! На оружие! Ей ги на, БАНските старци веке обявиха курс на въоръжена борба, бая мандри се появиха пак из Балкана... ???

Каубой
снимка на Каубой

Да, ама един от криптокамуните се гътна. Оснаха обаче доста нахъсени акад тарикати. СиЦките с приноси, сиЦките велики.

Zmeja

По същата логика, че кризите се решават най-добре и най-бързо от виновниците за възникването им, сиреч от управляващите в съотвентния момент, не трябваше да бъдат сваляни нито Тодор Живков, нито Жан Виденов, нито Орешарски.

Да, ама не, както казваше един - лека му пръст. 

Su38

Георги Марков е останал в 90-те години на миналия век. Остарява явно човекът. Физиологични промени. Всички сме така, не бива да му се обръща внимание.

Въпросът е, какъв е този, който му вдига палче?

ssto

 "Не можахте да се надскочите, да ни подадете ръка, да решим заедно едно бедствие" - обяви Марков.

Бедствието си има име, само се е нарекло ГЕРБ (грабим, експлоатираме и рушим България).

Сочна оферта са пренебрегнали социалистите!

Su38

" "Не можахте да се надскочите, да ни подадете ръка, да решим заедно едно бедствие""

----------------------------------------------------------

Сега се молим за помощ, а? А като ви казваха, че ще стане точно това, което става, кво викахте?

"Мачкай, Бойче", "мачка ги като шкембе у дувар"... Ами... смачка ги явно... Сега се оправяйте сами, щото другите са "смачкани"...

mamut

 то Г.Марков да каже квостава с "Левски", че и там май неща отиват на пернишка криза.

SINDBAD

 "Секундите, момчета! Това е вашият патрондаш за цял живот! Нямате право да го пилеете за глупости! Не ще простим на тоя, който превърне живота си в преживелище!" - Капитанът
"Мъже", Георги Марков

 

http://webstage.bg/li-ri-chni-otkloneniya/410-10-pravila-za-mazhestvo-zaveshtani-ni-ot-balgarskite-pisateli.html

valldi

За какво да почита дебата? Опекъл си е работата. Магарешки той държи изкъсо, а Болен ще го напазарува. Мисля, че някъде в нета излезе мизата - 3 милиона. Бълха ухапала шайката и Бай Муй.

mamut

 лятото и есента на 2019 от страна на БСП имаше парламентарни въпроси  към Нено Димов за яз.Студена, нещо да им светне крушката на ГЕРБ, че има проблем, сега помагайте  и дайте да дадем.

Zmeja

Почнах да се обърквам  КАКВО Е ПОЛИТИКА, след като кризата с водата, кризата със замърсения въздух, вноса на токсични и биологични буклуци,  състоянието на здравеопазването, образованието, заплатите, пенсиите и всичко ЗАБАТАЧЕНО И РАЗКАПАНО каквото виждате пред очите си НЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПОЛИТИЗИРА.

ssto

 

Това е само началото.

Колко много кризи и скандали, предизвикани от ГЕРБ, има още да преживеем!

 

Всяка грешка се плаща. Когато сме спали и сънували, избирайки Борисов и партията му да решават общите ни проблеми, ще се наложи да понесем и горчивите следствия на лошия ни избор.

 

И все пак, има една голяма полза от ГЕРБ. Тази всеобхватна разруха на държавността, в резултат на управлението им, е последното средство общественото съзнание да бъде изведено от комата му. Политиката на ГЕРБ е като токов удар от дефибрилатор на спрялото сърце на народа ни. Засега не дава резултат, затова го оставяме да действа още. Както върви, дори в това няма да успеят.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш