Медия без
политическа реклама

Властта в София блокира референдума за горенето на боклук

Една от комисиите в СОС отхвърли искането на част от опозицията

Илияна Кирилова
Част от опозицията в СОС иска софиянци да решат дали на територията на ТЕЦ "София" да се горят отпадъци.

Управляващите в Столичния общински съвет почти сигурно ще блокират искането за провеждане на местен референдум по въпроса дали на територията на ТЕЦ "София" да се строи инсинератор за изгаряне на RDF (твърди) отпадъци. С гласовете на коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО- "Атака" комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране отхвърли доклада на част от опозицията - дясната коалиция "Демократична България" и независимият Борис Бонев, софиянци да получат правото да гласуват по темата. Представителите на БСП, които обикновено се обявяват срещу решенията на ГЕРБ, този път бяха "въздържал се". Предстои проектът за допитване дали на 2-3 км. от центъра на града да се гори боклук да бъде обсъден и от още комисии в СОС, сред които водеща е тази по екология, както и на сесия на столичния парламент. Съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление дори при внасяне на искане за местен референдум от поне 1/5 от общинарите ("Демократична България" разполагат с 12 места в 61-членния СОС, а решаващият глас дойде от Борис Бонев), окончателното решение за провеждането му се взима от общинския съвет.

Въпросът, на който се предлага софиянци да отговорят с "да" или "не", гласи: "Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на гориво от отпадъци RDF (refuse-derived fuel)?"Като основен мотив допитване да няма от управляващото мнозинство изтъкнаха, че идеята за строеж на инсинератор на територията на ТЕЦ "София" е известна от почти 10 г., че със защитата на тази идея кметът Йорданка Фандъкова е спечелила няколко кметски вота и че финансирането на проекта вече е одобрено от ЕК. "В предизборната програма на г-жа Фандъкова преди 5 г. този проект бе обсъден широко с обществеността. Той намери своята подкрепа чрез избирането й за кмет на града да реализира своите приоритети", заяви представителят на ГЕРБ Ваня Тагарева.    

От опозицията изтъкнаха, че Фандъкова не предоставя изчерпателна информация, свързана с проекта за инсинератор, въпреки че общината е осъдена от неправителствена организация и е задължена да направи това. "Дори осъдените имат право на последна дума, явно само жителите на София няма да имат право на такава, и то по толкова важен проект, свързан със здравето и парите им. В разяснителната кампания на един подобен референдум ще се сблъскат всички данни и аргументи и гражданите ще преценят дали изграждането на инсинератор е в техен интерес. Призовавам управляващите да допуснат провеждането на такъв референдум. Ако ние убедим столичани в нашите аргументи, в ТЕЦ "София" няма да се горят отпадъци. Ако вие го направите, което е възможно, проектът ще бъде завършен" - заяви шефът на групата на "Демократична България" Методи Лалов.

Както "Сега" съобщи, през март спорният проект за изграждането на инсенератора бе одобрен от Европейската комисия, която разреши отпускането на над 77 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие. Според изчисленията на ЕК след изграждането на съоръжението то ще има капацитет за производство на приблизително 55 мегавата топлинна енергия и 19 мегавата електрическа енергия. "Това означава топлинна енергия за 40,000 души и електричество за 30,000 души", изчисляват от ЕК.

Така на проекта за инсинератор в близост до центъра на София бе дадена зелена светлина, въпреки че през 2018 г. именно ЕК определи срок на България да отговори до януари 2019 г. какви мерки е предприела за справяне с мръсния въздух, заради който страната бе осъдена преди това. Опонентите на проекта изтъкват, че европейските цели изискват първо да се предприемат мерки за намаляване и рециклиране на отпадъците, преди боклукът да се използва като гориво.

Европейската комисия обаче не сподели опасенията на гражданите в София. "Този проект представлява заключителната, трета фаза от програма за управление на отпадъците, която има за цел намаляване на въздействието на отпадъците върху околната среда, подобряване на рециклирането и стимулиране на инвестициите в управлението на отпадъците в София. България е получила общо 204 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие за два програмни периода — 2007—2013 г. и 2014—2020 г.", се казваше в съобщението на ЕК.

Самите управляващи в София защитават проекта с аргумент, че бъдещата инсталация за горене ще осигурява безплатно гориво за "Топлофикация София". Изчисленията на общината са, че по този начин ще се спестяват 65 млн. куб.м природен газ на година, или между 15 и 18 млн. евро. Сметките са правени в предишни години, когато цената на природния газ беше доста по-висока.

От "Демократична България" смятат, че гласуваните от ЕК пари може да се насочат за други и по-екологични инициативи. "Отпуснатият по ОП „Околна среда“ за строеж на инсинератора грант от 180 милиона лева безпроблемно може да бъде инвестиран в здравеопазване или в работещи мерки за по-чист въздух и здравословна градска среда – проблеми, с които СО очевидно не се справя добре", се казва в мотивите за свикването на референдум.

През октомври 2019 г. Върховният административен съд реши, че Столичната община незаконосъобразно крие информация за идейния проект за инсинератора. Тя бе поискана от сдружение "За Земята", но общината отказа да я предостави, тъй като това щяло да облагодетелства определени лица. В мотивите си съдът приема, че въпроси, свързани с околната среда, трябва да се подлагат на широко обществено обсъждане. 

Още по темата