Медия без
политическа реклама

Властта пак опитва да намали опашките за личните документи

До идния юли трябва да бъдат подменени над милион и половина карти и задгранични паспорти

11 Ноем. 2020ТАНЯ ПЕТКОВА
Снимка: БГНЕС

За да избегнат струпването на хора и ново напрежение пред полицейските управления в страната в условията на задълбочаваща се коронавирусна епидемия, управляващите за втори път тази година удължиха срока на валидност на изтичащите документи за самоличност - лични карти, международни паспорти и шофьорски книжки. Както "Сега" няколко пъти писа през изминаващата 2020 г. трябваше да бъдат подменени над 1.6 млн. лични документи, а в опит да предотвратят хаоса пред гишетата от МВР дори организираха мобилни екипи, които започнаха да приемат заявленията по фирми, големи предприятия, държавни учреждения и др.

С въвеждането на извънредното положение на 13 март ситуацията рязко се промени и тогава се наложи първото 6-месечно удължаване на валидността на изтичащите лични документи, тоест до 13 октомври. Сега депутатите отново удължиха с половин година срока на личните карти и на паспортите, като промениха закона за извънредното положение. Така всички, които са с изтекли документи или им изтичат до края на януари, трябва да си ги подменят до края на юли 2021 г.

За срока на удължаването, личните карти и паспорти са валидни идентификационни документи за самоличност в България, а в чужбина в условията на реципрочност. При искане нова лична карта и паспорт могат да се издават и преди изтичането на удължения срок, предвиждат още законовите промени, които влизат в сила със задна дата - 31 октомври.

Срокът на валидност на шофьорските книжки (свидетелствата за управление на моторно превозно средство), който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., се удължава със 7 месеца от датата на изтичане на срока.  Шофьорските книжки ще са валидни не само на територията на страната, а в съответствие с Регламент (ЕС) 2020/698 относно мерките с оглед на избухването на COVID-19.

До този момент 48 държави са изразили готовност за пропускане на български граждани с изтекли документи да се завърнат в България, но при условията на реципрочност.

ВЪРВОЛИЦА

Въпреки поредното удължаване на валидността на личните документи, опашките пред паспортните служби в София не намаляват. Напротив. В първите дни на седмицата - понеделник и вторник напливът е по-голям, като от ранни зори хората се струпват навън кой с предпазна маска, кой без. Според информация на полицейски служители имало дни, когато в 9-те РПУ се приемали по 13 000 заявления за лични карти.

Затова от МВР напомнят, че всички граждани с постоянен адрес на територията, обслужвана от СДВР, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи за обикновена или бърза услуга във всяко едно от звената "Български документи за самоличност" на територията на столицата.

Работното време на всички звена БДС в районните управления на територията на София и отдел „Български документи за самоличност“ - СДВР в делнични дни е от 7 до 17.30 часа, без обедна почивка, прекъсването на работата в интервала 13 - 13.30 часа е за дезинфекция.

Всяка събота отдел „Български документи за самоличност”- СДВР, на адрес: бул. Княгиня Мария Луиза № 48, приема заявления за издаване на български лични документи - лични карти и паспорти с такса за експресна и обикновена услуга.

ПРЕДВАРИТЕЛНО 

От началото на ноември приемането на заявления за нови документи за самоличност в Русе става след предварително записан час на телефонен номер 082/882288, съобщиха от полицията. Това няма да важи в случаите, когато се налага подаване на заявление с такса за експресна поръчка.

Новите мерки се въвеждат във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната и предстоящите зимни месеци. За да не се получава струпване на хора и  да се намали изчакването на студено, всички, които желаят да подадат заявление за издаване на лична карта и/или паспорт, както и да получат готовите си документи, ще трябва да се обадят предварително по телефона.

Записването на час може да става до три месеца напред, като в момента се прави график до края на месец януари.

Още по темата