Медия без
политическа реклама

Властите не могат да открият детето, което реди павета

Столична община чака обяснение от надзорната фирма на ремонта на бул. "Цар Борис Трети"

29 Авг. 2023Обновена
Контролът над ремонтите на Столичната община явно не е достатъчно ефективен
Стоп кадър Теодор Михайлов
Контролът над ремонтите на Столичната община явно не е достатъчно ефективен

Скандалният случай с детето, което реди павета на ремонта на столичния бул. "Цар Борис Трети", продължава да произвежда абсурди. Въпреки че вчера цял ден институциите правеха проверки, детето все още не е открито. Това стана ясно от изказване на представител на Главната инспекция по труда.

Момчето уж се издирва от полиция, инспектори, служители на агенцията за закрила на детето, две министерства и две общини - на Красно село и голямата Столична община. Работодателят му е известен - изпълнител на ремонта е строителната компания ВДХ АД, собственост на бизнесмена Велико Желев. От фирмата отказват коментар. Припомняме, че трудът на деца до 16-годишна възраст у нас е забранен, като изключения се допускат в редки случаи, главно за изпълнители в областта на изкуствата.

"В рамките на вчерашния ден не беше установено лицето, както и очаквахме, предвид медийното отразяване, но проверките продължават", заяви пред Би Ти Ви Ваня Джупанова, главен експерт към изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда". По думите й разговорите ще продължат и през следващите дни за установяване на нарушенията и случая.

ГИТ се е самосезирала веднага след излъчването от Би Ти Ви на репортажа за незаконното полагане на труд от малко дете, като още вчера сутринта са били изпратени на място два екипа. С проверки се ангажираха още полицията и Агенцията за закрила на детето. "Работодателят носи цялата отговорност за лицата, които полагат труд на територията на даден обект. Санкциите могат да бъдат от 1500 лв. до 15 хил. лева. За всяко установено непълнолетно лице, което полага труд без разрешение на Инспекцията по труда, сезираме и прокуратурата за започване на наказателно производство“, подчерта Джупанова.

На третия ден случая коментира и кметът Йорданка Фандъкова. Веднага след като видяхме сигнала сезирахме Агенцията за защита на детето и поискахме обяснение от фирмата. След като го получим, ще предприемем мерки. Разбира се, случилото се е недопустимо. Обяснението сме го поискали от надзорната фирма", коментира кметът пред "Сега". За това как общината не е забелязала случващото се, Фандъкова обясни: "Това са големи обекти, екипът ни е непрекъснато на терен, но това не значи, че може да се види всяка част от обекта. Вярвам, че ГИТ и Агенцията за закрила на детето ще установят нарушителя, за да понесе санкции".

 

НАРУШЕНИЯ

За седемте месеца на 2023 г. са подадени 20 сигнала към прокуратурата за подобни нарушения. "Най-често случаите са от секторите хотелиерство, ресторантьорство, търговия. В повечето случаи установените условия на труд не отговарят на изискванията за наемане на непълнолетно лице. Работодателят задължително трябва да има разрешение от Инспекцията по труда. За да бъдат защитени правата на непълнолетните лице, те трябва да имат задължителен писмен договор, който работодателят предоставя, заедно с копие на уведомлението за неговата регистрация в НАП и длъжностна характеристика", каза още тя.

 

Столичните ремонти удариха ново дъно - граждани заснеха малко дете да пренася и реди плочки на бул. Цар Борис Трети". Това се случва въпреки непрекъснатите уверения на кмета Йорданка Фандъкова, че контролът над ремонтите е едва ли не денонощен.

 

Ключови думи:

дете, павета, ремонт, трамвай 5

Още по темата