Медия без
политическа реклама

Ново дъно на столичните ремонти - дете реди плочки

Въпреки уж ежедневния контрол на Фандъкова, скандалното нарушение е забелязано от граждани

28 Авг. 2023
Дете мъкне плочки на столичен ремонт.
Стоп кадър Теодор Михайлов
Дете мъкне плочки на столичен ремонт.

Столичните ремонти удариха ново дъно - граждани заснеха малко дете да пренася и реди плочки на бул. "Цар Борис Трети". Това се случва въпреки непрекъснатите уверения на кмета Йорданка Фандъкова, че контролът над ремонтите е едва ли не денонощен. Изпълнител на обекта по реконструкцията на трасето на трамвай №5 е строителната компания ВДХ АД, собственост на бизнесмена Велико Желев. 

За новата работна ръка в София се разбра от репортаж на Би Ти Ви. "Вчера към 15 часа приятел, който е минал малко по-рано, ми прати видео, на което се вижда малко дете как носи плочки и ги чука с чук. Малко след това дойдох дотук, защото не можех да повярвам, че това се случва. Самото дете продължаваше да реди, да носи плочки. Останалите работници не бяха много любезни. Казаха ми, че имат лопати и могат да хвърлят павета и ми казаха да си ходя“, обясни пред телевизията Теодор Михайлов.

"Княжево. София. България. Европейски съюз. 27 август 2023 година, неделя. 14:30 часа. 35 градуса на сянка. Дете реди плочки на тротоар и ги зачуква с чук…" - постът на Михайлов във "Фейсбук" казва всичко. От реакциите се разбира, че това не се вижда за пръв път. Има и много граждани, които казват "Браво!", но те явно не познават правилата у нас и очевидно не им прави впечатление, че детето е изложено на опасно високи температури, носи тежко и няма дори шапка.

В България минималната възраст за започване на работа е 16 години и няма значение дали детето има желание да работи или става дума за принуда. Наемането на лица под тази възраст е забранено, а сниманото във видеото дете изглежда по-малко. Изключения се правят основно за даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални състави - не е възможно да се даде изключение точно за пътните ремонти.

Репортажът на Би Ти Ви предизвика активност сред институциите и с проверки се ангажираха полицията, Главната инспекция по труда, Агенцията за закрила на детето и т.н. "Това е абсолютно недопустимо - независимо дали става въпрос за необезопасен обект или тотална анархия на строителна площадка за 50 млн. лв. Има граници, които не трябва да се прекрачват. Ако управляващите Йорданка Фандъкова и Георги Георгиев имат поне грам останал морал ще направят незабавна проверка и още утре ще знаем кой ще понесе отговорността за това безобразие!", написаха вчера от "Спаси София". Както обикновено обаче, профилът на кмета Йорданка Фандъкова във "Фейсбук" мълчи втори ден за негативните новини и набляга предизборно на хвалбите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ремонт, трамвай №5

Още по темата