Медия без
политическа реклама

Общината ще раздели колите от трамваите по бул. "Цар Борис III"

Откакто бе пусната "Петицата", катастрофите зачестиха

06 Яну. 2024
"Петицата" отново вози столичани до Княжево.
БГНЕС
"Петицата" отново вози столичани до Княжево.

Предприемаме бързи мерки, за да ограничим транспортните произшествия по трасето на трамваите по бул. „Цар Борис III“. Ето защо физически ще отделим пътното платно от това на трамваите, съобщи кметът на София Васил Терзиев в профила си във "Фейсбук".

След като възстановихме движението на емблематичния трамвай №5 в края на миналата година, за дни бяха регистрирани 5 пътно транспортни произшествия. Катастрофите са причинени от автомобили, които навлизат по трамвайните линии и засичат мотрисите, припомня кметът.

След обособяването на трамвайното трасе, колите няма да могат да навлизат върху релсите. Фокусът ще е в района от ул. „Райска градина“ до ухото в „Княжево“. По това трасе се движат 3 трамвая - 4, 5 и 11. В пиковите часове средно на всеки 3 минути тук преминава по една трамвайна мотриса, обяснява Терзиев.

За да бъде придвижването на софиянци по-кратко, по ремонтираното трасе трамваите се движат с по-висока скорост, а времето за пътуване от Съдебната палата до последната спирка в Княжево е съкратено с 10 минути - от 31 минути преди ремонта на 21 минути сега.

Предстои новоремонтираният участък на релсовия път от кръстовището с бул. „Овча Купел“ до ухото на „Княжево“ да бъде включен в новата координация за движението, която осигурява „зелената вълна“ за трамваите. Това допълнително ще се ускори движението на трамваите по бул. „Цар Борис III“, казва още кметът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?