Медия без
политическа реклама

Влак пътува от София за Пловдив със 160 минути закъснение

Проблемите са заради ремонт на Централна гара

11 Май 2024
Още промени в движението на влаковете се въвеждат от понеделник, за да се намалят огромните закъснения.
Илияна Кирилова
Още промени в движението на влаковете се въвеждат от понеделник, за да се намалят огромните закъснения.

И днес започналият ремонт на коловози на Централна гара предизвиква кошмарни закъснения на влакове, които в някои случаи надхвърлят 2 часа. Влакът от София за Пловдив, който трябваше да е под тепетата в 15:05 ч., пътува със 166 минути закъснение. В обратна посока - от Пловдив за София, тръгващият в 16:05 ч. влак ПВ 10114, вече е обявен със 111 минути закъснение, показва справка на "Сега" в електронното табло на БДЖ.

Проблемите започнаха на 7 май, когато част от коловозите на Централна гара излязоха в ремонт. Това пренасочи част от линиите към тръгване и пристигане от гара София Север, като засегнатите влакове са от и към северното направление. Това налага допълнителни маневри при подготовката на влаковите композиции за път, тъй като гарата е с по-ограничен брой коловози спрямо интензитета на графика на движение, обясниха при началото на ремонта от БДЖ. Допълнителни усложнения предизвика и изключване на досега действащата стара релейна осигурителна техника.

В последните дни от държавната компания обявяват за втори път опити да оптимизират движението. След като на 10 май бяха пуснати два допълнителни влака за композирането на съставите от депата, днес от превозвача обявиха още промени, при това сериозни. Те трябва да влязат в сила от понеделник, 13 май. Т.е. поне и утре пътуващите с влак трябва да се въоръжат с търпение.

Промените, които влизат в сила от понеделник, са следните:

- бързият влак № 2663 от София Север до Плевен, ще се движи с подменена композиция, съставена от електрическа мотриса като пътнически влак № 20103 от София за Плевен, който ще заминава директно от Централна гара София в 18:35 ч. и ще пристига в гара Плевен в 22:00 ч.;

- бързият влак № 7620 от София Север за Видин, ще пътува само в участъка от Мездра до Видин, поради което пътуващите от София ще трябва да се качат на бързия влак № 2611 от София Север за Варна и да направят връзка в гара Мездра с влака за Видин.

- бързият влак № 7631 от Лом за София Север, ще се движи само до гара Мездра. Пътуващите за София от този влак ще могат да ползват бързия влак № 2640 от Горна Оряховица за София Север, който заминава от гара Мездра в 07:45 ч.;

- крайградският пътнически влак № 20221 от София до Лакатник няма да се движи. По неговото разписание ще пътува пътническият влак № 20111 от София за Враца, който ще заминава от Централна гара в София в 06:00 ч.

Директно до и от Централна гара София ще се движат следните влакове:

- пътнически влак № 20102 от Плевен за София, който потегля от гара Плевен в 04:20 ч.;

- пътнически влак № 20104 от Враца за София, който заминава от Враца в 14:10 ч.;

- пътнически влак № 30111 от София за Карлово;

- крайградски пътнически влак № 20213 от София за Мездра.

Всички промени можете да видите на сайта на БДЖ. За съжаление, това не се отнася до туристите, които идват от чужбина и не владеят български. За разлика от българските туристи, те често избират именно влака, но новините на английски език на сайта не са обновявани отдавна. На английски се публикуват кратки съобщения какви закъснения има по различните линии, но това не спасява чужденците от кошмара да се ориентират сами в цялата бъркотия около ремонта.

За столичани пък има допълнителни промени в четири линии на градския транспорт, за да се осигури достъп до иначе слабо познатата гара София Север. За целта от 7 май с удължен маршрут са трамвайни линии 1,3 и 27 и автобусна линия 413. Пълните им маршрути можете да видите тук.

Ключови думи:

БДЖ, влакове, железници

Още по темата