Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВКП пое делото за милионите от “Хемус“ под специален надзор

Още няма произнасяне по самоотводите на наблюдаващите прокурори

22 Дек. 2021
Булфото

Разследването за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" да премине под специален надзор на Върховната касационна прокуратура и Софийската апелативна прокуратура, предлага държавното обвинение. Днес наблюдаващите прокурори по делото ще внесат искане за разпит пред съдия на единствения обвиняем Борислав Колев.

До момента няма произнасяне на Софийска апелативна прокуратура по направените самоотводи на двама от наблюдаващите прокурори. В случай че се уважи тяхното искане, на принципа на случайния подбор, ще бъдат определени нови наблюдаващи прокурори, които да продължат ръководството и надзора върху разследването. До отводите се стигна, след като беше образувано разследване срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови служители за оказан натиск върху магистрати. Стоянов пък обвини прокуратурата, че не желае да си свърши работата, защото не иска да вземе обяснения от единствения обвиняем.

Аферата "Хемус" претърпя неочаван обрат във вторник, след като обвиняемият за пране на 53 млн. лева Борислав Колев поиска да се срещне с вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев. Пред тях той е разказал за схемата, като е назовал конкретни имена, които до момента не са публично известни. "С оглед изложените от обвиняемия обстоятелства наблюдаващите прокурори са дали множество подробни указания на органите на МВР. Възложено им е да установят посочените от обвиняемия лица, както и свързаните с тях търговски дружества", съобщиха днес от държавното обвинение.

Към настоящия момент Колев се намира в ареста, след като Софийският апелативен съд отмени мярката му за неотклонение "домашен арест" и я измени в по-тежката "задържане под стража" с мотива, че има обосновано предположение, че той е съпричастен към престъплението, за което му е повдигнато обвинение. 

Още по темата:

Делото за източването на милиони от строителството на АМ "Хемус" претърпя неочакван обрат, след като единственият обвиняем Борислав Колев поиска да разкаже лично на вътрешния министър Бойко Рашков и на главния прокурор Иван Гешев на кого е предал милионите от схемата.
Делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" предизвика поредния зрелищен сблъсък между прокуратурата и Министерството на вътрешните работи. От месец насам ГДБОП осветява грандиозна корупционна схема, в която са потънали близо 60 млн. лева.

 

Още по темата