Quantcast

Медия без
политическа реклама

От Виена Петков предизвиква Борисов с пакет промени в спецслужбите

Във видеообръщение съпредседателят на ПП обяви, че в понеделник внасят законопроекти за реформа

29 Септ. 2023
БГНЕС

Съпредседателят на ПП Кирил Петков предизвика лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Виена с видеообръщение от Виена по темата промени в специалните служби.

В понеделник (2 октомври) "Продължаваме промяната - Демократична България" ще внесе в парламента законопроектите за реформа в службите за сигурност, заяви от Австрия той. Там Петков се е срещал с депутати от местния парламент в опит да ги убеждава за подкрепа за влизане на България в Шенген. 

"Най-важната за Шенген е темата "Сигурност", казва във видеото Петков, след което дава заявка правителството на Николай Денков да направи всичко възможно, за да я осигури. 

Скандалът между президента и управляващото мнозинство за спецслужбите се разрасна, след като стана ясно, че ПП-ДБ смятат да отнемат на Радев правото да подписва укази за смяна на шефовете на спецслужбите.

След това дава заявката за внасянето на проектите в понеделник ."Ако г-н Борисов не иска да ги прави тези реформи, нека заяви защо. Ако иска, нека не бавим нито ден повече защото отговорността пред всички нас е огромна", казва Петков. Той не посочва какво ще съдържа пакета с промени.

ПП-ДБ постави ултиматум на ГЕРБ-СДС за опазване на правителството. След няколкочасово обсъждане на политическата ситуация, десните излязоха със списък от седем условия, чието изпълнение поставят като гаранция за запазването на кабинета "Денков-Габриел".

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски порязаха предложената от Атанас Атанасов реформа на службите, която се състоеше основно в сливането на военното и цивилното разузнаване. Заради това Атанасо подаде оставка като шеф на парламентарната комисия за контрол на службите. След това Пеевски и Борисов го приоваха да се върне, като обещаха да правят реформа след края на войната, защото сега не било времето.

Продължаваме промяната" и "Демократична България" елиминират ролята на президента при назначаването на шефовете на службите, както и на главния секретар на МВР. Освен това държавният глава вече няма да има думата и за това кой да ръководи Националната служба за охрана.

Кирил Петков даде вид, че е съгласен да не се бърза с кардинална реформа и че всичко може сега да се случи със структурни промени, но очевидно сега ще има нов сблъсък в управляващото мнозинство.

ПП-ДБ обещаваха да вземат службите от президента и да му отнемат правото да ги назначава и освобождава с указ. За да променят това правило обаче, това трябва да мине с мнозинство в парлаента, което коалицията няма самостоятелно. 

 

Още по темата