Медия без
политическа реклама

Вицепремиерът на Латвия: България предава Украйна

26 Окт. 2022

Остри критики спрямо позицията на Унгария и България към войната в Украйна отправи военният министър и вицепремиер на Латвия Артис Пабрикс. В интервю за тв "Настоящее время" Пабрикс заяви, че решението на двете страни, членки на НАТО и ЕС, да не дават оръжие е много близка до предателство. 

"Знаете, че не се страхувам да говоря директно. В някаква степен подобна позиция в ЕС и НАТО е много близка до предателство. Така бих го приел, защото аз не мога да разбера подобна позиция. Смятам, че отношението към  такива политици и държави в ЕС и НАТО ще бъде много, много лошо заради позицията им", заяви Пабрикс. Той отказа да назове директно кои държави смята за предатели, но обясни, че в националния интерес на  Латвия е Украйна да победи. "По мое мнение, по мнението на Латвия изходът на войната в Украйна ще повлияе много сериозно на интересите на моята държава, на моя народ. Тоест Украйна трябва да победи. Вие (към украинската водеща) в момента се борите за нашите национални интереси. Борите се за Европа, за демокрация, за свобода, за правата на човека. И ако някой в Европа не осъзнава това, не е просто против интересите на Украйна, но е и против интересите на Латвия", заяви Пабрикс. Според него войната е показала много ясно на кого може да се разчита и на кого не. 

"Когато Русия нападна Украйна в 4 сутринта на 24 февруари, четири часа по-късно в Латвия пристигнаха самолетите на Алианса и това бяха самолетите на САЩ с техни войници и военни, за да покажат, че са тук. Тоест ние можем да се доверим на тези, които ни показват в реалността, а не на тези, които говорят красиви думи, но когато има проблем, се омитат", каза още Пабрикс.

 

 

Още по темата