Медия без
политическа реклама

Вече има кой да разследва Сарафов

17 наказателни дела тръгват отначало след преназначението на съдия Даниела Талева за прокурор

18 Окт. 2023Обновена
Снимка на Даниела Талева от 2016 г., когато след спечелен конкурс става съдия в Софийския градски съд.
ВСС
Снимка на Даниела Талева от 2016 г., когато след спечелен конкурс става съдия в Софийския градски съд.

С 6 гласа "за" и нито един против Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет назначи съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва главния прокурор и заместниците му. Така, след месеци забавяне новият механизъм за разследване на най-висшите началници в прокуратурата може да заработи.

Първата преписка, с която ще се заеме Даниела Талева като специален прокурор е по сигнал срещу и. ф. главния прокурор Борислав Сарафов по повод имотното състояние на негови близки. По закон обаче всички сигнали, които се получат по време на мандата на Талева като прокурор (6 месеца по закон), ще отидат при нея. В момента срещу Сарафов има общо 6 сигнала.

Този за имуществото му е в преписка, изпратена във върховния съд от Софийската градска прокуратура още по времето, когато главен прокурор беше Иван Гешев. Тя е образувана по докладна от шефа на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов. Служителят, запазен на поста и от и.ф. главния прокурор, докладва за публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството на зам. главния прокурор и директор на Националната следствена служба тогава Борислав Сарафов.

Талева ще трябва да прецени дали да образува досъдебно производство или да прекрати преписката.

Утре тя ще трябва да се яви на работа във Върховната касационна прокуратура и да ползва деловодството и служителите, подчинени на главния прокурор.

Когато специалният прокурор реши да прекрати делото или пък се стигне до повдигане на обвинение, ще трябва да се направи втори списък от съдии, този път само от Наказателната колегия на върховния съд, измежду които ще трябва да се избере един, който да бъде назначен за зам. главен прокурор. Този магистрат ще осъществява контрол върху действията на разследващия главен прокурор. 

След назначаването на съдия Талева за прокурор, всички нейни висящи дела в СГС ще бъдат преразпределени на нов съдия-докладчик и ще започнат отначало. Това означава, че ще трябва да бъдат повторени всички действия по тях, което за някои казуси може да значи и години забавяне. От съда казаха за "Сега", че става дума за 17 дела.

Темата беше поставена и по време на обсъждането в Прокурорската колегия на ВСС днес. "За съжаление законът не казва нищо за делата на Талева. От назначаването ѝ за прокурор тя загубва качеството на съдия и не би могла да довърши делата, включително и тези, които са обявени за решаване, но по тях няма изготвени мотиви", коментира Гергана Мутафова. Друг от съвета обаче не се изказа по темата. А и топката е в полето на законодателя, който веднъж вече трябваше да кърпи промените, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, за да може той да се задейства. Тази седмица влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт, в който вече изрично е записано, че избраният cъдия зa ад хок прокурор ще може да проверява и сигнали срещу заместниците на главния прокурор.

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС изненадващо и тихомълком решиха да ремонтират сърцевината на собствената си съдебна реформа - механизма за разследване на главния прокурор, и то само месец след неговото приемане.   https://www. segabg.

СИГНАЛИТЕ

Върховният касационен съд днес обяви актуален списък на получените уведомления от ръководителя на Наказателната колегия на съда срещу главния прокурор и неговите заместници. В него в момента има 56 сигнала. 46 от тях са препратени на Софийската градска прокуратура, се вижда от справката. Причината е, че те са срещу бивши главни прокурори - Иван Гешев, Сотир Цацаров и Борис Велчев, за които важи общия ред за разследване.

Сред сигналите срещу Сарафов има и свързан с аферата "Осемте джуджета".

Във Върховния касационен съд вече има сигнали по механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му, който влезе в сила на 6 юни.

ЗАНУЛЕНИ ДЕЛА

Заради принципа на неизменност на съдебния състав по наказателните дела, отначало ще започнат всички производство, на които Талева е дала ход в Софийския градски съд. Това са 12 дела, по които не е четена присъда, но и три, по които има присъда, но все още няма мотиви. Талева е в състава и по две второинстанционни производства.

Най-старото висящо дело на Талева е от 2016 г. Тя обаче го поема преди 2 години заради отвод на съдията. То е срещу Люба Петрова - бивш съдия от от Районния съд в Раднево. Петрова е подсъдима за за лихварство, измама, длъжностни и документни престъпления. Останалите дела на Талева са от последните три години.

Сред другите дела има и такива с няколко обвинеями, както и дело за убийство.

Присъдата по едно от трите дела, които просто чакат написването на мотиви, е четена през септември. Тя явно е ефективна, тъй като не е обявена в електронното деловодство.

Втората присъда е условна - за държане на марихуана с цел разпространение. Тя е четена още през февруари, т.е. Талева е имала предостатъчно време да напише мотивите си, още повече, че от доста време е известно, че е избрана за специален прокурор.

Третата присъда без мотиви е от април. Тя също не е обявена на сайта на градския съд. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата