Медия без
политическа реклама

Васил Терзиев иска спешен СОС за санирането

От ГЕРБ-СДС осмяха доклада на кмета на София и го обвиниха в некомпетентност

13 Яну. 2024Обновена
Илияна Кирилова
За саниране в първия етап са одобрени 69 сгради в Столична община.

Заради внесен доклад от кмета на София Васил Терзиев председателстващият досегашните заседания на Столичния общински съвет Грети Стефанова е изпратила писмо до всички общински съветници, с което ги призовава да се съберат в понеделник от 14:00 ч. Причината е програмата за санирането в столицата. Редовната сесия на СОС, на която трябва да се направи пореден опит за избор на председател, е насрочена за 25 януари. 

В доклада на Терзиев се посочва, че крайният срок за приемане на проектни предложения по Процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II" изтича ден по-късно, във вторник. Във връзка с това той иска общинарите спешно да се съберат. В писмото си Стефанова моли за потвърждение от всички общински съветници. Тя посочва, че при проявена отговорност от тяхна страна и събиране на необходимия кворум докладът ще бъде обсъден.

Етап II, както и преди него Етап I по програмата за саниране на жилищни кооперации в цялата страна, се финансират със средства от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС. Разликата е, че във втория етап от кандидатите ще се иска 20% самоучастие. В първия етап за безплатно саниране в София бяха одобрени 69 сгради, а списъкът общо за страната е от 756 от 102 общини. Останалите извън тази класация в столицата могат да кандидатстват за Етап 2, за което срокът изтича другата седмица. 

Кметът Терзиев веднъж вече поиска свикването на извънреден общински съвет, но останалите групи не се отзоваха. Това са случи по повод разплащането за извършени дейности за проектите за изграждане на канализация в няколко района на Столична община. Впоследствие Терзиев съобщи, че временно е разрешил проблема, като се е договорил с правителството да отпусне на Столична община необходимите средства за разплащане по европроекти, с които в момента се изгражда ВиК инфраструктура.

 

НЕГАТИВНИ РЕАКЦИИ

Часове след разпространения призив до общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС в Общинския съвет реагираха с подигравателна позиция спрямо доклада на Васил Терзиев. В своя публичен отговор десните общинари заявиха, че кметът "не познава нито правомощията си, нито задълженията си", а докладът му е "фрапиращ пример за некомпетентност и управленски хаос".

"Безпомощността често е плод на некомпетентност. Това е единственото обяснение за изпратеното от ПП-ДБ-СС искане за събиране на групите в Общинския съвет на 15 януари (понеделник) от 14:00 часа, на което да бъде разгледан "доклад" от кмета Терзиев", пише в позицията, публикувана и в личния профил на Георги Георгиев във "Фейсбук".

Според нея докладът е ненужен, тъй като "избраният за кмет на Столична община може да делегира свои правомощия на кметовете на райони по силата на закона. Затова не се нуждае от разрешение (решение) от Столичния общински съвет".

"Поведението на управляващите е безотговорно и към хилядите столичани, живеещи в блокове, които могат да бъдат санирани по обявената програма. Липсата на информационна кампания от страна на Общината към гражданите е тема, която ще използваме в последващи запитвания към администрацията", пишат още от ГЕРБ-СДС.

Съветниците от местната коалиция "БСП за България" в София също декларираха, че в Столична община "цари некомпетентност и управленски хаос". В позиция до медиите се посочва, че след два месеца управление администрацията действа като "пожарна команда". Те също негодуват срещу свикването на заседание в понеделник чрез съобщение, изпратено в петък вечерта.

В позиция на "Има такъв народ" пък се уточнява, че общинският съвет не е избрал свой председател, няма постоянни комисии и следователно не може да бъде взето подобно решение. Общинските съветници от ИТН определят като "изключително притеснителен факт", че казусът не е бил представен по-рано, и също споменават думата хаос по отношение на новото управление на София.

Още по темата