Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВАС отказа наказание за прокурор от случая "Осемте джуджета"

14 Ноем. 2022
lex.bg
Димитър Франтишек

Прокурорът Димитър Франтишек  няма да бъде наказан за случай, свързан с казуса "Осемте джуджета". Това следва от решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който окончателно потвърждава отказа на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да наложи наказание поради недоказаност на твърденията за извършени нарушения, пише "Лекс".

На 11 ноември м.г. беше съобщено, че тогавашният министър на правосъдието Иван Демерджиев е предложил съветът да образува дисциплинарни производства срещу трима спецпрокурори заради техни действия, описани в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), станало известно като "Осемте джуджета". Ставаше дума за прокурорите Димитър Франтишек, Нели Славова и Мария Николова. След закриването на спецпрокуратурата и тримата вече в Софийската градска прокуратура.

Разследването за групата "Осемте джуджета" и бившия следовател Петьо Петров-Еврото стигна до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В поредица интервюта в разследването "Осемте джуджета" бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред АКФ, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петьо Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма "Делта гард" присвоили имуществото и бизнеса им в групата "Изамет", за което бащата и синът спорели. Илия Златанов подал сигнал за изнудване, след който били задържани шестима души, един от които синът му Явор. Пред АКФ Явор Златанов разказа, че след ареста си е бил откаран на хемодиализа в болница "Лозенец", където бил държан часове след края на процедурата, а в коридора били охранители от ГДИН, адвокати и нотариус Весела Ивчева. Там на Златанов дали да подпише документи за прехвърляне на дяловете на "Изамет" на непознатия за него Кристиян Христов.

Според правосъдния министър Златанов е изложил твърдения за извършени корупционни действия от прокурори и разпространяването на подобна информация в обществото накърнява общественото доверие в работата на прокуратурата, води до отрицателна обществена оценка за професионалния морал на магистрата, компрометира доброто му име, разколебава моралния интегритет на съдебната власт и уронва престижа ѝ в обществото.

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Димитър Франтишек, но след като го разгледа, отказа да го накаже, защото не е доказано, че той е осъществил нарушенията, сочени от министъра. Последва обжалване, но тричленен състав на ВАС потвърди решението на Прокурорската колегия. Същият извод прави сега и петчленен състав на ВАС.

преписки с висок обществен интерес и засягащи хора от властта, които са потънали безследно в прокуратурата, огласи днес МВР. Вътрешният министър Бойко Рашков отдавна повтаря, че прокуратурата бездейства по важните дела, които МВР й праща.

 

Още по темата