Медия без
политическа реклама

ВАС остави на трупчета делото за уволнението на Гешев

Главният прокурор: Министърът не може да иска отстраняването ми дори и за груби нарушения

08 Окт. 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Иван Гешев и Янаки Стоилов (вдясно).

Върховният административен съд е спрял делото жалбата на служебния правосъден министър Янаки Стоилов срещу решението на Висшия съдебен съдебен съвет да не допусне до разглеждане предложението му за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това се вижда от електронното деловодство на съда.

Мотивът на магистратите е, че трябва да изчакат да се произнесе Конституционният съд. Той пък бе сезиран от Министерския съвет с въпроса дали може министърът да иска уволнението на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор. КС образува тълкувателно дело, по което едва ли ще се произнесе в близките месеци. Със сигурност няма да го направи преди 14 ноември, когато съставът на съда ще бъде обновен с нови представители от съдебната и президентската квота.

"Предметът на делото пред Върховния административен съд касае точно тези правомощия, за които Висшият съдебен съвет е приел, че министърът на правосъдието не е процесуално легитимиран да упражни", се казва в определението на ВАС. Затова и съдиите оставят делото по жалбата на министъра на трупчета.

Жалбата на служебния правосъден министър Янаки Стоилов срещу решението на Висшия съдебен съдебен съвет да не допусне до разглеждане предложението му за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев вече е във Върховния административен съд.

В състава на ВАС, който е спрял делото, са Тодор Тодоров (председател и докладчик), Росен Василев и Хайгухи Бодикян. Любопитното е, че първоначално докладчик бе Сибила Симеонова. На 29 септември тя е заменена с Тодор Тодоров чрез системата за случайно разпределение на делата, се вижда от протокола за разпределение.

От ВАС обясниха за "Сега", че няма нищо странно в промяната на докладчика. Съдия Симеонова е в конкурсната комисия за повишаване в административните съдилища. Както и останалите 9 магистрати от комисиите за повишаване и първоначално назначаване във ВАС, тя е изключена от разглеждане на частни производства. А жалбата на Стоилов е точно такова, тъй като самият той е поискал делото да се гледа в закрито заседание.

На въпрос защо десетимата съдии от конкурсните комисии не са изключени изначално от разпределението по частни жалби, а се налага делата да се разпределят наново, от ВАС обясниха, че това се прави, но разпределящият не е съобразил заповедта на председателя на съда Георги Чолаков за разтоварване на членовете на двете конкурсни комисии.

Министърът има право да обжалва определението на тричленния състав на ВАС пред петчленен.

Гешев до КС: Министърът не може да иска уволнението ми

В правомощията, които Конституцията дава на министъра не се включва възможност да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на ВКС, на председателя на ВАС и на главния прокурор, включително и когато става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Това е записал Гешев в позицията, която е пратил в КС по делото.

Според него единствено Пленумът на ВСС може да констатира основанието за предсрочно освобождаване на тримата висши ръководители в съдебната система и да направи предложение за тяхното освобождаване до президента. Гешев пише още, че КС не може да запълни липсата на законово описана процедура за предсрочното освобождаване на т.нар. трима големи и че това трябва да бъде направено от парламента с промени в Конституцията.

Правно мнение по делото е пратил и бившият главен прокурор проф. Васил Мръчков. Той застъпва обратната теза на Гешев и смята, че министърът може да иска уволнението на главния прокурор.

Още по темата