Quantcast
Община Варна прати петима души да глобят петима протестиращи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Община Варна прати петима души да глобят петима протестиращи

Циркът се разигра при флашмоб срещу преливащите контейнери в града
Обновена
5 328
 FB/ Стела Николова
Ситуацията във Варна тия дни.

Всеки български абсурд може да стане непридизвикано по-голям. Доказа го флашмобът днес на стълбите на сградата на община Варна. Той бе по повод тежката ситуация със сметоизвозването в града. Протестът се състоеше в слагането на торби на стъпалата. И макар да демонстрираха едва петима души, съответно с 5-6 торби и кашони, взети от тях после обратно, общински служители ги "уважиха" с... глоби. В акцията участва и полиция - петима представители на властта срещу петима протестиращи. Извън бройките следва да се каже, че хората имат право да протестират, тъй като градът тъне в мръсотия. "Написаха 5 акта за административно нарушение, докато цяла Варна е зарината в боклуци", съобщи в социалните мрежи бившата депутатка от ДБ Стела Николова.

 

"Сега" припомня информацията по казуса по-рано:

Много грозна картина представляват голяма част от варненските квартали в момента - контейнерите преливат от боклуци, превръщат се в микросметища, птици и други животни доразнасят мръсотията. Ситуацията не е такава за първи път, като обикновено градската управа се оправдава с пренаселеността през лятото и несмогването да се обслужат много хора. Сега обаче проблемът започна още преди старта на туристическия сезон, а и управата призна за него.

Вчера зам.-кметът Тодор Иванов и негови подчинени свикаха брифинг, на който съобщиха, че има пропуски в сметоизвозването в районите „Одесос“ и „Приморски“. "От началото на годината са наложени санкции в размер на 118 000 лв. на фирмата по чистота ЗМБГ", информира малко по-късно общинският пресцентър. Естествено, и гражданите се оказаха виновни, защото чупели контейнерите, не оставяли където трябва боклука и т.н. Обещани бяха строг контрол по изхвърлянето на смет в града, курортите, включително полицейски, а и солени глоби.

Всъщност, общинският брифинг изпревари политическа акция. Бившият депутат от "Демократична България" Стела Николова призова варненци да носят торби с хартия на стълбите на общинската сграда днес; началото на флашмоба е в 8.30 часа, а мотото му е "Смет за кмет". И макар проявата очевидно да е предизборна заради новия парламентарен вот, то тя си има основания - варненци се ужасяват от мръсотията, туристите неприятно се удивляват; в социалните мрежи има реакции и от украинци, които недоумяват как иначе хубав град като Варна може така да затъне в смет.

 

НА ТЕРЕН

Независимо кой какво приказва официално, на терен проблемът има интересни практически измерения. Например: наскоро в квартал "Левски" контейнери от различни улици бяха събрани заедно в общо пространство; съответно вместо на различни места, много хора бяха принудени да изхвърлят боклука на едно единствено - преливането накуп на 5-6 контейнера наистина образува сметище. Друг пример от междублокови пространства: доскоро два контейнера на едно място събираха целия боклук на живущите наоколо; сега има три за всеки отделен вид боклук, но двата стоят празни, а хората хвърлят в третия (т. нар. общ) - реално ползват един, който скоро се препълва - по този параграф обвинението обикновено е към гражданите, че не изхвърлят разделно; но ситуацията ще се реши, ако просто бъдат поставени още "общи" контейнери. Ето на такива "дребни" проблеми трябва да се намери решение.

Още

Застрояването набеляза още жертви - парк в Пловдив и баня във Варна

25.11.2022

1291
Мистериозни решения реанимират новия завод за боклук на Вълка

25.11.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

1789
Георги Гергов направи крачка към пълен контрол над Пловдивския панаир

24.11.2022

Обновена

2967