Медия без
политическа реклама

Увеличават се гласовете за по-висок таван на пенсиите

И синдикати, и работодатели искат той да надхвърли 1600 лв.

28 Авг. 2021
Илияна Кирилова

Таванът на пенсиите се очертава като една от горещите точки на актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. Законопроектът на служебното правителство беше прието на първо четене в парламента тази седмица, но какви реално ще бъдат промените в пенсиите предстои да видим - заявките са за сериозни промени преди второ четене. Срокът за внасяне на предложения от депутатите е 2 септември.

Служебното правителство предвижда от 1 октомври таванът на пенсиите да се повиши от 1440 лв. на 1500 лв., без това да е свързано с повишаване на максималния осигурителен доход. Изненадващо при дебата в пленарна зала бившият социален министър Деница Сачева обяви от името на ГЕРБ, че партията ще настоява таванът да отпадне. Това е голям катарзис за бившите управляващи, които през 2019 г. без обяснения се отметнаха от предвиденото отпадане на тавана за новите пенсии. Сега ГЕРБ се държи досущ като всяка друга партия в опозиция и наддава с предложения, които 12 години не намери воля като управляваща да въведе.

1500 лв. е твърде нищожно увеличение, единодушни са синдикати и работодатели. То представлява под 1% увеличение на сумата, която в момента получават хората с пенсия, ограничена от тавана. Реално таванът на пенсиите в момента е 1490 лв. заради 50-те лв., които съвсем безпринципно правителството на Бойко Борисов раздава и на най-бедните, и на най-заможните пенсионери. Така наесен увеличението ще е твърде малко на фона на поредното сериозно увеличение на минималната пенсия - с 13.3%.

Българската стопанска камара предлага да се оцени възможността за увеличаване на максималния размер на пенсията от 1440 лв. на 1600 лв. – ръст от 11.11%. Целта на подобно предложение е насърчаване на мотивацията за осигуряване върху реалния размер на осигурителния доход при лицата с по-високи трудови възнаграждения, укрепване на връзката между осигурителния принос на осигурените лица и размера на получаваните и новоотпуснати минимални пенсии, увеличаване на общото доверие и привлекателност на осигурителната система и намаляване на стимулите за полагане на недеклариран труд, посочват от работодателската организация.

Това задържане на максималната пенсия няма да се приеме добре на фона на по-голямото увеличение на минималната, смята и КНСБ. То не е полезно от гледна точка на доверието в системата, а и ще стагнира стимулите за осигуряване на по-високи доходи, смятат от синдиката. Според тях справедливият подход е максималната пенсия да се увеличи с толкова, колкото и минималната. Това означава поне 1630 лв. максимална пенсия.

 

Преизчисление, но какво?

 

Другият спорен въпрос в преизчислението на пенсиите е към кои години стаж да се прилага увеличението на коефициента. Както е известно, служебното правителство предлага коефициентът във формулата за изчисление на пенсията за всяка година стаж да се увеличи от 1.2 на 1.35. Сега обаче има категории, при които действителният стаж се преобразува. При сектор "Сигурност" например това се прави в съотношение 1:3, което ще доведе дотам тези пенсионери, които и без друго са с едни от най-високите пенсии, да получат преизчисление за 90 г. стаж. В същото време най-възрастните пенсионери, пенсионирани по стария закон, имат значително по-малко стаж от новите пенсионери заради старите изисквания. Те имат около 20 г. стаж при 37-38 г. сега и отново ще бъдат с най-малкото възможно увеличение сред преизчислението, а това само ще разтвори още повече ножицата.

 

Сега или догодина?

Другият голям въпрос е ще събере ли подкрепа идеята за чувствително увеличение на пенсиите още тази година. Редица партии подкрепиха на първо четене актуализацията на социалния бюджет, но всъщност призовават стратегическите решения да бъдат оставени за редовното правителство и новия бюджет. ГЕРБ и ДПС излязоха по този повод с алтернативни предложения - вместо преизчисление да се раздават отново добавки. ГЕРБ в опозиция е ларж - предлага добавките от 50 лв. да се удвоят на 100 лв. и да се дават до края на кризата. ДПС пък предложи в последните три месеца на годината да се дадат по 120 лв. месечно на всички пенсионери, а преизчислението да бъде оставено за следващата година. Тъй или иначе, 50-те лв. засега са планирани да се изплащат до септември включително.

 

ТАВАНЪТ В СТАТИСТИКАТА НА НОИ

Държавата си спестява по 11.78 млн. лв. месечно от пенсиите на 43 260 пенсионери, които са потърпевши от тавана на пенсиите. Това изкуствено ограничение спестява годишно по 141.4 млн. лв. от разходите за пенсии. Сумата е съществена за възрастните, но не и за бюджета, за да оправдае негативите, които таванът нанася върху доверието в системата и отговорността на хората да се осигуряват. Данните са публикувани в статистическия годишник "Пенсии" за 2020 г. на Националния осигурителен институт. Още за тях:

Държавата си спестява по 11. млн. лв. месечно от пенсиите на 43 260 пенсионери, които са потърпевши от тавана на пенсиите. Това изкуствено ограничение, което ГЕРБ първо гласува да премахне за новите пенсии от 2019 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата