Медия без
политическа реклама

Управляващите дават на шефа на НСО да решава кой да бъде охраняван

Готвените законодателни промени ще бъдат внесени отново от коалиционния партньор Валери Симеонов

09 Юли 2020
Илияна Кирилова

В отговор на разразилия се скандал край морското имение на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и грубото поведение на служители на НСО към лидера на "Да, България" Христо Иванов, управляващите спешно се задействаха и обявиха намерение да правят поредните законодателни промени.

На коалиционен съвет ГЕРБ и "Обединени патриоти" са постигнали единодушие да бъдат внесени поправки, които да дават възможност на директора на НСО да може изцяло да определя кои да са допълнително охраняваните лица. Това обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след края на разговорите между коалиционните партньори. 

Сега преценката кои да са тези хора се определя от тричленна комисия, в която влиза началникът на службата, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР и ни е необходимо решението да бъде взето единодушно.

Преди ден пък президентът Румен Радев към когото е НСО обяви, че наистина гардове от службата са изгонили от обществения плаж Христо Иванов пред имението "Росенец". Радев заяви още, че "подопечните на премиера Бойко Борисов МВР и ДАНС" решават кого ще охранява НСО.

Държавният глава поиска още НСО да свали охраната на Ахмед Доган и на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски. Радев заяви още, че благодарение на хората на изпълнителната власт в лицето на Борисов в комисията, която взема решенията, двамата продължават да имат охрана от службата. Пред "Сега" обаче Борисов отказа да коментира думите на Радев, като заяви, че "отдавна не ме интересува от какво дезертира Радев. Забранил съм да ме информират".

В същото време пък представители на ГЕРБ прехвърлят основната отговорност за работата на НСО на президента. Според ГЕРБ и партньорите им от "Обединени патриоти" контролът върху НСО е в неговите ръце, а не в ръцете на парламента. Съуправляващата ВМРО, която е част от ОП, обаче настоява промените да са в посока службата да е структура към МВР и да няма такива големи правомощия и огромен бюджет.

Валери Симеонов обаче не отговори дали въпросът с охраната на двете ключови лица на ДПС е обсъждан на коалиционния съвет с премиера. Все пак заяви, че НСО не трябва да охранява Доган и Пеевски, а те да си наемат частна охрана, ако имат нужда от такава.


Симеонов поздрави Христо Иванов за инициативата му и припомни, че хора от НФСБ са правили подобна акция миналата година, но медиите не са обърнали особено внимание. Симеонов заяви още, че "т. нар. езиденция е висока 12 м, макар и в тази зона да може да се строи до 7,5 метра, както и че има незаконна оранжерия". Той пускал сигнали преди шест години за това, но нямало резултат.

"Плажът "Росенец" трябва да бъде достъпен, защото е публична държавна собственост", заяви още лидерът на НФСБ. Той не каза дали това е негово мнение или решение на коалицията, но обяви, че гарантира за него.

 

УЛТИМАТУМ

Междувременно Христо Иванов обяви: "Ако днес няма съобщение на НСО, че охраната на Доган и Пеевски е свалена, аз лично ще изляза в 18.30 ч. пред Министерския съвет, за да поискам Борисов да поеме политическата отговорност за това, коментира Христо Иванов.  "И понеже Гешев каза, че ситуацията, в която гардовете на Доган газят закона и унижават българския флаг, му се е сторила смешна, ще се разходя и до Съдебната палата. Държавата трябва да престане да обслужва Пеевски и Доган и да има един закон за всички! Днес официално поискахме НСО да ни каже най-сетне колко е ни е струвало удоволствието да плащаме охраната на Пеевски и Доган." 

 

БЕЗ СТРОИТЕЛСТВО

Симеонов, който последните месеци прокарва ключови законодателни промени в различни сфери, обяви още едно решение на коалиционните партньори - да бъде въведена изцяло забрана за строителството на първите 100 м от бреговата ивица. Симеонов обясни, че ставало въпрос за т. нар. зона А, в която в момента е разрешено строителство до 7.5 метра височина.

Последвайте ни и в google news бутон