Quantcast
БСП ще върне мандата във вторник, прехвърляйки отговорности на Радев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БСП ще върне мандата във вторник, прехвърляйки отговорности на Радев

Унижаваната довчера социалистическа партия внезапно стана доста търсена от т.нар. протестни формации
Обновена
11 985
 Илияна Кирилова
Всички се молеха днес на Нинова да не бърза с посещението си при Радев.

БСП ще върне неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Радев във вторник. Това съобщи партийният лидер Корнелия Нинова около 17 часа днес, след близо 3 часов пленум. Той бе свикан именно заради съдбата на мандата. След провалените преговори с ИТН, ДБ и "Изправи се!..." бе ясно, че БСП няма да предложи правителство. Но имаше интрига кога точно ще върне празната папка на Радев. Нинова съобщи, че се е обсъждало връщане веднага утре. Но в крайна сметка е надделяло мнението БСП да се забави,

 

за да се извърши до вторник част от актуализацията на бюджета.

 

"Президентът може да забави няколко дни разпускането на парламента, така че окончателно да се приеме бюджетът", поясни Нинова.

Тя заяви, че решението за вторник не е обвързано с хипотезата "избори в 2 в 1". Каза още, че са се чули гласове и за доста дълго протакане. Но в крайна сметка 108 делегати на пленума са подкрепили датата 7 септември.

По-рано през деня БСП бе атакувана от т.нар. протестни формации заради плъзналите от средите й информации, че се кани утре да отиде при Радев. ДБ, ИТН и "Изправи се!...", заявиха, че при бързо върнат мандат нямат да се приемат важни закони за съдебната реформа. С отсрочката до вторник

 

съдбата на съдебните закони остана висяща.

 

Радев наистина не е длъжен веднага да разпуска Народното събрание. Така топката относно времето за закони остана при него. 

 

"Сега" припомня развитието на казуса:  

Довчера унижаваната и считаната за ненужна БСП изведнъж стана доста търсена от т.нар. протестни формации. Поводът - подхвърлените намерения от социалистите да върнат още утре правителствения мандат на президента Радев. След като те бяха оповестени вчера неофициално, днес полетяха вопли партията да задържи мандата, за да се даде време на парламента да приеме важни закони. Особено настоятелни в исканията са ДБ и ИТН, макар първата да не се отзова на поканата за срещата от БСП три дни по-рано, а втората се яви за 5 минути, колкото да съобщи, че социалистите не стават за съюзи.

Най-парадоксалното е, че БСП официално бе обявила, че разчита на тези разговори, за да се избистрят именно законите. Поради тази причина смяташе да задържи мандата чак до средата на септември.

 

Но ръката й остана неприета.

 

В резултат вчера се появиха информации, че в петък мандатът ще бъде върнат на Радев, а днес сутринта депутатът Явор Божанков застъпи публично същата идея. Вероятно за обрата в намерението на БСП роля са изиграли и два други факта. Първият - че премиерът Стефан Янев се изказа ласкаво за евентуалната партията на Кирил Петков; БСП искаше да тупа топката, за да се актуализира бюджета, за което настояват не само тя, но и Румен Радев с министрите; но пък излезе... - че президентът и правителството ползват времето, за да си играят на партийно строителство. Вторият - вчера в пленарна зала не минаха част от идеите на БСП по актуализацията.

 

На фона на всичко това днес съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова БСП да не бърза да връща мандата, за да се осъществи поне част от съдебната реформа. "Ако това опропастят, просто ще стане ясно, че цялото това упражнение е било насочено към

 

личното позиране на г-жа Нинова пред камерите.

 

Право на всеки политик е това, но нека свършим някаква работа", заяви той.

Тошко Йорданов от ИТН също счита, че БСП не бива да бърза. Но не толкова заради бюджета, ами, както смята и Иванов, заради съдебните закони - закриването на специализираното правосъдие, на закона за НСО и т.н. Йорданов стигна дори по-далеч - според него Радев не бива да разпуска парламента, ако все пак БСП отиде при него.

"Изправи се!..." също се включи във воплите. "Ако БСП върне бързо мандата, това означава, че няма да може да се работи по законопроекти, които са важни за хората", заяви Мая Манолова.

В отговор на всичко това БСП реши да доизнерви ситуацията. От 14 часа днес стартира пленум. БСП заяви, че именно на него ще се вземе решението за мандата - всички опции били отворени.

 

  

Още

Трима-четирима лидери имат партия, а 3-4 млн. българи нямат лидер

05.12.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

2622
Срещу новия кабинет ще има силна консервативна реакция

06.12.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

29
Радев засега ще държи юмрука си в джоба

01.12.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4376