Медия без
политическа реклама

Убиецът на българския граничар: Бях пиян и стрелях

Вътрешният министър Калин Стоянов лично присъства на заседанието на съда в Одрин

14 Дек. 2023
МВР
Вътрешният министър говори с журналисти пред съда в Одрин

Обвиненият за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров турски гражданин Енгин Ергуван обяви, че е бил пиян и е стрелял в светлината. Това стана ясно при второто съдебно заседание в Одрин. На място в съдебната зала присъства лично вътрешният министър Калин Стоянов, придружен от зам.-директора на ГД "Гранична полиция" Петър Джигов.

Граничният полицай Петър Бъчваров загина на 7 ноември 2022 г. по време на дежурство по охрана на българо-турската граница в района на село Голям Дервент. Заедно със свой колега – военнослужещ, те се натъкнаха на пробив в оградата на границата. При огледа полицейският служител бе ранен смъртоносно от куршум, изстрелян от посока Турция. По случая турските власти бързо задържаха двама турски граждани.

По време на заседанието в четъртък майката на убития полицай Петър Бъчваров поиска обвиняемият Енгин Ергуван да я погледне в очите и да ѝ каже защо е убил сина ѝ, при условие че знае, че българските граничари не преминават границата, разказва БНТ. Подсъдимият обаче не го направи.

Турция ще построи паметник на убития български граничар Петър Бъчваров, съобщи пред журналисти председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който е на посещение в Турция, предава БТА.

Пред турския съд показание даде и военнослужещият Рашко Рашков. Той подкрепи досегашните си показания, но ги допълни, разказвайки за серия от стрелби по него, докато се е опитвал да се скрие. Той самият също е отвърнал на стрелбата. Най-напред е стрелял с халосен патрон, а след като стрелбата по него е продължила, е презаредил оръжието и е преминал на автоматичен режим.

Задържаните турски граждани за убийството българския граничен полицай са се занимавали с кражба на селскостопански животни.

Военният обяви пред съда, че това е било брутално убийство, извършено по най-наглия начин, както и опит за убийството срещу нещо. Подсъдимият Ергуван каза пред Рашко Рашков, че съжалява за това, което му е причинил, и именно тогава обяви, че бил стрелял случайно срещу светлината и че е бил пиян. 

Въпреки че българската държава се отказа от претенциите си за имуществени щети, съдът поиска да бъде изпратен опис и експертиза за тях. Следващото заседание е на 6 февруари.

„Благодаря на колегите от турската страна за проведеното много активно, бързо и адекватно разследване с международен характер. В рамките на една година те успяха да го приключат и да внесат делото в съд. Вярвам на турското правосъдие. Животът е безценен, считам, че ще има ефективна осъдителна присъда“, коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов преди началото на съдебното заседание.

Българският вътрешен министър е там, за да заяви пълна подкрепа и съпричастност към роднините и близките на колегата, който загина при изпълнение на служебните си задължения, обяви МВР. Още през месец септември министър Стоянов поел личен ангажимент към родителите на Петър да им окаже пълно съдействие при комуникацията им с турската страна.

годишен сирийски бежанец заяви във видео, че е бил прострелян от български граничари. Кадрите са от съвместно разследване на Lighthouse Reports, Le Monde, Sky News, ARD, The Times и Свободна Европа.

На предходното заседание на съда, на което присъства директорът на ГД „Гранична полиция“, стана ясно, че остава именно военнослужещият да бъде разпитан лично от турския съд. Българската страна категорично е заявила, че няма претенции по отношение на нанесените щети по автомобила, с който са били двамата служители по времето на извършване на престъплението, уточни министър Стоянов и изрази надежда в най-скоро време да бъде постановена ефективна осъдителна присъда.

Още по темата