Медия без
политическа реклама

Триото и Манолова подписаха споразумение за общи листи на изборите

Това е "чист пиар", коментира политологът Димитър Аврамов

29 Дек. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Отровното трио" и платформата "Изправи се.БГ" на Мая Манолова официално подписаха споразумение за общо явяване на предстоящите парламентарни избори през март. Скоро ще бъдат обявени и критериите за формиране на листите, като ще се търсят хора с активна гражданска позиция, без значение дали са с леви или десни убеждения, коментира Манолова пред журналисти.

Тя обобщи, че споразумението се състои от 6 основни точки - осигуряване на честни избори, съвместно явяване с общи листи, усилия за създаване на политическо мнозинство в парламента, както и изработване на обща управленска платформа, в която да залегнат реформата в правосъдието, подкрепата за бизнеса, безусловно повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите. Освен това обединението предлага да се създаде парламентарна комисия, която да ревизира 11-годишното управление на Бойко Борисов. 

Адвокат Николай Хаджигенов, който сложи подписа си под споразумението от името на "Отровното трио", е категоричен, че по този начин се "разчупват политическите стереотипи", тъй като единствено обединени гражданите могат да съборят "огромния мастодонт, пълен с власт и корупция". Това изтъкна и Мая Манолова, която заяви, че "срещу себе си имаме нещо голямо, много богато и много ретроградно. Това еднолично нещо може да бъде демонтирано само с общи усилия".

По нейни думи вече е постигната принципна договорка с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" за гарантиране честността на изборния процес, като очакванията са такава договорка да има и с "Демократична България". 

Все още не е ясно обаче по какъв начин коалицията между "Отровното трио" и "Изправи се.БГ" ще се яви на изборите, тъй като нито една от двете платформи не е регистрирана политическа партия. Манолова обясни, че най-вероятно ще се ползва регистрацията на някоя от формациите, които участват в "Изправи се.БГ" - това са "Движение 21" на Татяна Дончева, Движение "България на гражданите", ВОЛТ на Настимир Ананиев и др.

 

РЕАКЦИЯ

Като "чист пиар" определи подписаното днес споразумение политологът Димитър Аврамов. "Не може адвокат (Николай Хаджигенов от "Отровното трио" - б.р.), човек, който претендира да променя системата, да каже, че партиите не са важни, важни са гражданите. Това е завършена глупост. В политическия процес няма такова нещо като граждани, има политически субекти, които се регистрират по Закона за политическите партии и реализират представителната демокрация", заяви той пред БНР. Политологът смята, че "когато някой започне да говори за граждани в политиката, това намирисва на интелектуален фалит".

"Г-жа Мая Манолова може би трябва да направи опит за създаване на лява алтернатива, а не да замитат всичко в мъглявината на гражданствеността. Това не е политика", посочи Аврамов. По думите му "Отровното трио" са трима души с биографии, достойни за уважение, участвали в протестите, изиграли позитивна рола и превърнали се в маркетингов продукт. "Как трима души ще подписват споразумение за демонтиране на нещо си и за гарантиране на честни избори. Как ще стане? Има парламентарно представени партии, има квоти в ЦИК, има изборен закон. Ако някой започва така, ще завърши по-зле, отколкото започва. ... Ако някой иска да промени статуквото в страната и да свали сегашното управление, трябва да предложи много ясни и конкретни приоритети, които да бъдат припознати от хората", добави още Аврамов.

Според него желаещите да спечелят предстоящите избори трябва да работят много добре, защото иначе има риск да се възпроизведе сегашното статукво и в това няма да има нищо учудващо, защото хората, които са на власт имат целия капацитет на държавата.

"В България няма реформи, защото няма истинска десница, а има голяма правителствена центристка партия, която мимикрира като дясна. Трябва да се появи истинска десница, но затова трябва лидерство и концепция. Моето уважение към "Демократична България", защото там има ценни хора, които трябва да се подкрепят, но това не е дясна коалиция, а е полудясна. България има нужда от нова качествена дясна партия, структурирана за десетилетия напред, а не, за да обезпечи политическите кариери на един, двама или трима души", обясни политологът, според когото "вече трябва да мирише на избори, защото в сериозните демокрации не се занимават с избори три месеца преди датата им".

 

Направихме крачка напред и по декларираното от нас желание за общо явяване на предстоящите избори, с цел прекратяване на едноличния режим на управление. Вече е постигнато принципно съгласие с гражданската платформа "Изправи се. БГ" (с лидер Мая Манолова - б. р.

 

Още по темата