Quantcast
Трима евродепутати подкрепиха протеста в ден №100 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Трима евродепутати подкрепиха протеста в ден №100

Дъждът не уплаши демонстрантите в София
Обновена
13 108
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Днес се навършват 100 дни от началото на гражданските протести срещу потъпкването на демокрацията, корупцията във властта и дефектната съдебна система. 16 октомври бе обявен и за дата на петото "Велико народно въстание" - инициатива на "Отровното трио". От триото съобщиха, че това е последният голям протест в този му вид. За сто дни исканията на протестиращите остават непроменени - те настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, оставка на главния прокурор Иван Гешев и незабавно провеждане на честни избори. 

Протестът започна още в 17 часа и към него се присъединиха студенти, които носейки огромен транспарант с надпис „оставка”, се вляха в протеста с шествие от Ректора на Софийския университет. Имаше малък инцидент, след като полиция ги възпрепятства и за кратко не ги допускаше да се присъединят към недоволните с мотива, че носят транспарант. От трибуната представители на студентите обясниха, че полицаите са искали от тях да носят маски и шлемове.

Да изразят протеста си към властимащите в София пристигнаха хора от много населени места в България, носейки плакати. На площада има хора от Русе, от Варна, от Ямбол, от Ловеч, Хасково, Перник, от Димитровград, Бургас, Червен бряг и др. От трибуната на протеста изказвания направиха евродепутатите Рамона Стругариу, Иван Синчич и Пол Танг.

"Аз съм тук тази вечер, за да ви кажа, че Европа не е сляпа. Да ви кажа, че тя вижда вашите проблеми, вижда вашите мечти. Вие трябва да се справите сами, но Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно", заяви той. "В Хърватия имаме същите проблеми с корупцията – правителството докара фирмите до бедност и хората до просешка тояга. Така както в България, и в Хърватия няма върховенство на закона. Знам, че ви омръзна, но не трябва да спирате. Сега е моментът да сте силни срещу корупцията, срещу беззаконието. Не спирайте да се борите. Имате право на нормален живот, децата ви имат право на нормален живот", каза още хърватинът от трибуната в София.

След 19:00 часа пред множеството говори и холандският представител Пол Танг. Чрез видеоконферентна връзка, предавана на фасадата на бившия партиен дом, подкрепа към протестиращите изказа и румънският евродепутат Рамона Стругариу. Тя заяви, че политиците не трябва да се бъркат в работата на правосъдието, а да се грижат за хората и да не пълнят собствените си джобове. "Най-силните във вашата държава сте вие и всеки един от вас решава нейното бъдеще", - обърна се Рамона Стругариу към протестиращите. - "Вие трябва да гласувате, да защитавате вашите свободни медии – само по този начин ще имате истински демократична държава. Запомнете, че най-важното нещо е да гласувате. Не подкрепяйте тези, които лъжат и крадат, отидете и гласувайте, призова Стругариу и продължи: Ако нямате подходящи политически партии, за които да гласувате – създайте ги, ако нямате подходящи лидери – изберете от тези, които са на площада", призова още евродепутатката и каза, че вярва в честността на хората, които днес са недоволни.

Законността не е нещо пожелателно, демокрацията не е нещо пожелателно. Прекланям се пред вас, заключи Стругариу.

Проливният дъжд, изсипал се над столицата, не уплаши демонстрантите. „Въоръжени” с чадъри и дъждобрани, гражданите останаха повече от три часа на площада, за да покажат недоволството си от властта. 

"Дори дъжд да вали, гръмотевици, и камъни да падат от небето - ние пак ще сме тук", - закани се проф. Велислав Минеков от "Отровното трио". - "Краят ще бъде скоро, съвсем скоро, За 100 дни се смениха министри, за 100 дни се криха, за 100 дни станаха резила на Европа."

След 20.30 часа протестиращите тръгнаха на шествие към храм-паметника "Александър Невски" и сградата на истинското Народното събрание, както го нарече проф. Минеков.

Тази вечер и предаването "Панорама" на БНТ премина в необичаен формат - без нито един гост политик зад микрофона. Обяснението е свързано с акциите срещу известни участници в "Панорама" в предишните петъчни вечери. Вече няколко пъти активисти на гражданското сдружение БОЕЦ, "Правосъдие за всеки" и "Демократична България" посрещат с неудобни въпроси, лозунги и освирквания видни политици на излизане от сградата на обществената телевизия на "Сан Стефано".

В "капана" на гражданското недоволство досега попаднаха депутатът Даниела Дариткова, евродепутатът Андрей Новаков, министрите Деница Сачева, Костадин Ангелов и Десислава Ахладова. Част от тях бяха изведени от полицията по заобиколни пътища, други като Новаков опитаха да разговарят с протестиращите, но отново се наложи униформени да го спасяват от гражданския гняв.

Водещият на "Панорама" Бойко Василев определи като неприемливи тези атаки срещу гостите на предаването. Така вместо представители на основните политически сили, тази вечер той покани в студиото Арман Бабикян от "Отровното трио", политолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов, Любен Дилов и доц. Наум Кайчев.

 

В ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ

Прояви имаше и в други градове от страната. В Русе те започнаха още от сутринта - граждани се събраха пред РИОСВ и поискаха оставката на министър Емил Димитров и всичките му колеги от кабинета. Демонстрацията бе искане за чист въздух, тъй като заводските комини продължанат да бълват мръсотии. Хората обясниха, че се солидаризират с "Великото въстание".

Във Варна пък вечерта се проведе зрелищно шествие. Градът протестира постоянно от самия старт на демонстрациите в страната:

 

 

Posted by Радио Варна on Friday, October 16, 2020

ОТЗВУК

Продължителните протести в България намериха място в много световни медии. Темата за корупцията и поставеното под съмнение върховенство на закона у нас влезе и в дневния ред на европейските институции.  Евродепутатите приеха с голямо мнозинство безпрецедентна по острота резолюция, осъждаща отстъплението от демокрацията, заглушаването на медиите и корупцията по високите етажи на властта в България.

95

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Вицепремиерът Каракачанов финтира протестиращи пред БНТ

16.01.2021

4831 18
Пеевски стана оръжие във войната между Радев и Борисов

13.01.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4918 49
ФБР предупреди за въоръжени протести във всички щати

12.01.2021

723 23

Коментари

Страници

Калпазанче

О С Т А В К А! М У Т Р И  В Ъ Н!

 

Гербер цъфна на балкона,

светлина и цвят струи.

„Ало Ваньо...”, в телефона,

„Мишо- бирата спаси!”

 

„Ало Ваньо...”, Се - Ре-Се-то,

властно някак си звучи,

Eс- ем -ес със Е- ге- не-то:

„Вучката ми запази!”

Се-ре -се-та от амвона,

бързо страстно се четат.

Закачени на пирона

докторски съдби висят.

Цяла нощ с Емо Фаса,

бридж-белот каре плющи.

Сутрин, да изпълни баса:

авион,мачле, мечти...

Спортни зали, магистрали,

трикольор навред се рей!

И калинките запяли:

„Хей, живот здравей, здравей...”

А Станишев е виновен.

Туй е ясно, то се знай.

Дълг народен и синовен,

герберът гради до май.

Днес Монтана, утре в Плевен,

правна школа се роди.

Власт съдебна и удобна,

прокурор си назначи.

Конституция, закони,

битка, само за „ВЕРТУ”!

Власт по къси панталони,

и в ръка със „Винету”.

Рукола
снимка на Рукола

Кво стана... ЕС помогна ли за БОКО или помогна само на джендър-мендър микрообществото? 😆

 

Ако признаете, че ЕС не става и за чеп за зеле, ще се организираме и ще удариме едно рамо - иначе БОКО ще ви го натискат, докато не прекарат всички идиотии, заради които създадоха ковид некой си 👍

 

Не знам що за интелигенция сте верно, щом чакате от умрял ЕС - писмо! Оптимисти! 😁

Дан Колов

За съжаление освен за Боко няма за кого друг да се гласува...

old war horse
снимка на old war horse

значи николапетковист ще гласува за комуняга?!?😁😁😁

Доц.Трътлев

Боко каза, че дадо му - николапетковист бил убит в Белене.😉

чевермехайвер

Каква радост - Паранормален Мазник на 100 дни , на 1000 дни загадка.Що не направят Паранорамата пред Фигуранта и да засенчим Тромпета и Байгън . Четирите европски нимфи ще споделят опит в борбата с корупцията по къщята им .Най-паче хърватскиот Че - как им остават само три процента , за да останат в историята на ЕС с първата страна със  100% корупция.

Льо Клер

👍 Юбилей е. Ще съм там! 🏃

Джиджи

👍

 

Вземи и още някого със себе си заради мен, щото аз съм още извън София ... 😅

 

Благодаря!!! 💋

Дан Колов

Вземи и мен да ми го изтръскаш..

Льо Клер

Там е забранено за тъпаци. Дискриминирани сте! Оплачи се в Хелзинкския комитет - ул. "Върбица" № 7, 1504 София. Има специална секция за защита и помощ на непълноценни.

MAPOH

Оставка!

ирис

😂😂😂👍

zaho47
снимка на zaho47

Бойко те пързаля повече от 10 години, затова си така предпазлив.

чевермехайвер

 "Отровното трио"

 

Василев дано попита Мазника : Искал ли е от Борисов пари ,за да му е ПР !

Джиджи

КОЙ е Мазника

чевермехайвер

Дал съм жокер😉 

Още един: след 100 дни клатене около  фонтана : Кон бегач и мъж е.здач требе  да нямат коремни издатини🏃

mi6osp.

Евронюз отбелязва стотния протест  срещу корупцията в държавата от ЕС България . като важна новина , с няколкоминутен репортаж от София. 

Джиджи

✌️👍

 

Абе, евромутрите ше се събудят съвсем скоро и ше се чудят къде да се крият от срам ... 🙈🙈🙈

woogie

100 дни победни метежи, 100 дни по-бедни метежи. 100 дни хвалби, 100 дни фиаско. Известни в Европа подлоги на Путин, в подкрепа на известни в България подлоги на Путин. Пореден парад на лумпени с международно участие. Предстои поредният майтап, който ще ни забавлява и тази вечер. Рот Фронт, таваришчи! С вдигнати юмруци!!!

Buntaru

Преди дни ходихме до Благоевград. Осем, освм човека се вързали с вериги и ни блокираха пътя. Осем откачалника. И по цял ден главно БТВ ни занимават с тези глупости.

Flamand

 Специално за очаквания мащабен протест тази вечер в столицата пристигат четирима евродепутати, солидарни с гражданското недоволство на българите. 

Според други медии евродепутатите вече известната Клеър, двама с вид на джендърно загрижени и някаква румънка Рамона Стругариу

https://www.educatieprivata.ro/wp-content/uploads/2020/05/snip-682x462.png

Ако румънката ще води като Свободата народа, да ходя бързо да си купувам сухари и да се включвам във Въстанието!

Кара Колю

А беее... де таквиз свободи сега? Всичките са "силициеви" 😢

Дежурния

Ако румънката ще води като Свободата народа, да ходя бързо да си купувам сухари и да се включвам във Въстанието!

Ако е румънката добре, ще се включим, ама ако е ирландската скочубра, няма толкова ракия на този свят, която да накара участник от традиционен мъжки пол да припари и на километър от събитието.

woogie

Уговорихме се с няколко приятели ще отидем да гледаме поредният, 100 дневен, прокремълски, сеир.

PlaNed
снимка на PlaNed

"PRZEGLĄD": PREMIER JEST NAGI

 

Wtorek, 13 października (13:38)

 

Dzisiejsza Bułgaria to nowy Trzeci Świat - najniższe dochody, największe nierówności społeczne, katastrofa demograficzna.

 

Premier śpi z bronią przy łóżku, a w szafce nocnej trzyma tysiące euro w gotówce i sztabki złota. Na ulicach zaś od niemal trzech miesięcy trwają codzienne protesty. Oto pocztówka z minionego lata w Bułgarii.


Model restauracji systemu rynkowego wprowadzony w Bułgarii po 1989 r. ściągnął na kraj i społeczeństwo upadek cywilizacyjny bez precedensu w całej, trwającej ponad 1,3 tys. lat historii bułgarskiej państwowości. Jedna trzecia Bułgarów wyemigrowała, przemysł w zasadzie nie istnieje, rolnictwo jest w rękach kilku oligarchicznych familii, służba zdrowia i edukacja są w stanie permanentnej zapaści, infrastruktura się rozpada, niemal nic, co publiczne, nie działa, prowincja jest kompletnie wyludniona, wtórny analfabetyzm na dobre zagościł w społeczności romskiej. Jeden rzut oka na wskaźniki opracowywane cyklicznie przez Eurostat wystarczy, by się zorientować, że dzisiejsza Bułgaria to nowy Trzeci Świat - najniższe dochody, największe nierówności społeczne, katastrofa demograficzna.
 

Czytaj więcej na https://fakty.interia.pl/swiat/news-przeglad-premier-jest-nagi,nId,4790459

 

- - - -  Превод: Гугъл

 

„РЕВЮ“: МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ Е ГОЛ

 

Днешната България е нов Трети свят - с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска катастрофа

Премиерът спи с пистолет до леглото си и държи хиляди евро в брой и златни кюлчета в нощното си шкафче. Ежедневни протести продължават почти три месеца по улиците. Ето пощенска картичка от миналото лято в България.

Моделът за възстановяване на пазарната система, въведен в България след 1989 г., донесе безпрецедентен цивилизационен колапс в страната и обществото, продължил над 1,3 хиляди. години история на българската държавност. Една трета от българите са емигрирали, промишлеността по същество не съществува, земеделието е в ръцете на няколко олигархични семейства, здравеопазването и образованието са в състояние на перманентен колапс, инфраструктурата се руши, почти нищо не е обществено строителство, провинцията е напълно обезлюдена, вторична неграмотност доброто навлезе в ромската общност. Един поглед към индикаторите, изготвяни периодично от Евростат, е достатъчен, за да разберем, че днешна България е нов Трети свят - с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска катастрофа.

Under_My_Thumb

И унгарците прогледнаха: колонизаторите от ЕС ни вкараха насила в Третия свят

 

Венгр - русским: "Да что вы знаете про санкции!"

https://ic.pics.livejournal.com/bulochnikov/16746306/743040/743040_original.jpg

 

Карапетров

Браво на машината за българския! Справила се е не по зле от "творците"/дописниците/редакторите на "вестника", а и от повечето "автори" във "форума".

Льо Клер

Скимтете от герберската копаня, разположена на топло! Никакъв дъжд не може да спре младите хора, отвратени от наглата, крадлива простащина! 👍

Bifidus Essensis

Младите... туй за кого иде реч, за шкембеливото плешиво трио може би?

Наистина, дъждът не спира мераците да се грабне държавната писалка, пък било то дори само за един временен мандат. Ден година храни, нали така?

Ама уви, ще чакате до пролетта другари.

Картечар
снимка на Картечар

остави я тая твар

прясно напъпила🐛

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш