Медия без
политическа реклама

Трима бивши полицаи получиха по 10 г. затвор за откраднати цигари

Подсъдимите са присвоили конфискувани акцизни стоки по друго разследване

01 Юни 2022
Илияна Кирилова

Окръжният съд в Плевен призна за виновени трима бивши полицаи, като наложи на всеки от тях наказание "лишаване от свобода" за срок от 10 г. при
първоначален строг режим на изтърпяване, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Работата по случая е започнала през 2016 г., като първоначално разследването е било наблюдавано от РП- Плевен, а впоследствие е било продължено от Националната следствена служба. Обвинителният акт е внесен в съда през 2018 г.

Тримата подсъдими били колеги и приятели. И. Д. започнал кариерата си в МВР през 1994 г., а Е. Х. и Д. М. през 1998 г. В течение на времето те заемали различни длъжности, като двама от тях били назначавани и на ръководни такива. Един от подсъдимите бил и разследващ полицай. Отстранени са от длъжност през 2017 г. със заповеди на министъра на вътрешните работи.

С присъдата подсъдимите са признати за виновни в това, че в периода от януари 2014 г. до октомври 2014 г. в мобилизационна база за военновремеви действия на ОДМВР-Плевен в землището на с. Згалево, обл. Плевен, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на технически средства, са отнели чужди вещи – собственост на държавата, а именно акцизни стоки. Става дума за  общо 382 134 броя кутии цигари, представляващи веществени доказателства по друго досъдебно производство. Присвоените цигари са били на стойност 2 364 251.95 лв. Тримата подсъдими са се сговорили предварително за осъществяването на кражбата, която представлява особено тежък случай и стойността на отнетото имущество е в особено големи размери.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата