Медия без
политическа реклама

Таванът на пенсиите се вдига на 2000 лв. от 1 юли

В понеделник тристранката се събира да обсъжда антикризисните мерки

28 Май 2022
Pixabay

В понеделник националният съвет за тристранно сътрудничество се събира да обсъди антикризисните мерки, предложени от правителството. На заседанието социалните партньори ще обсъждат за пръв път предложенията за увеличение на пенсиите, а в дневния ред са включени и два законопроекта за промени в Кодекса на труда и Закона за здравето, идващи от депутати.

Увеличението на пенсиите ще стане на два пъти. От 1 юли ще има осъвременяване с 10% на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., след което в размера на пенсията ще се включи и ковид добавката от 60 лв. Така минималната пенсия ще се повиши от 370 на 467 лв. - увеличение с 26%, което обаче ще бъде почувствано от пенсионерите реално като 8,6%, тъй като от началото на годината те получават 430 лв. с ковид добавката. Заради комбинацията от процент и твърда сума при по-високите пенсии ефектът ще е различен. Пенсия от 1000 лв. например ще се увеличи на 1160 лв. Това е увеличение с 16%, но реално хората ще го почувстват като 9,4% спрямо получаваните сега 1060 лв.

Също от 1 юли таванът на пенсиите ще се увеличи от 1500 на 2000 лв., съобщи днес БНР. Това е увеличение с 33%, което реално ще се почувства като 28,2% спрямо сегашната сума от пенсия и добавка (1560 лв.). От 1 октомври максималната пенсия ще се увеличи още веднъж и ще стане 3400 лв., което ще я изравни с максималния осигурителен доход. Досега официално е казвано само, че обещаното увеличение на 3400 лв. остава за октомври. Когато този размер бе обявен, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов изрази учудване за кого се прави толкова висок таван. По негови изчисления човек, осигуряван само на максимален осигурителен доход, би следвало да получи 1850 лв. пенсия.

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 1 юли от 170 на 215 лв. Тук потенциално ще възникнат проблеми, тъй като сега хората на социална пенсия получават реално 230 лв. с ковид добавката. Със социалната пенсия за старост са свързани и социалните инвалидни пенсии, които се получават от хора без трудов стаж - това основно са хора с вродени тежки увреждания.

От 1 октомври пенсиите за трудова дейност ще се увеличат още веднъж с прилагане на модифицирано швейцарско правило, като ще се вземе 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно. По този начин се очаква да се увеличат около 770 000 пенсии.

В резултат на тези мерки се очаква средната пенсия през юли да достигне 658 лв., а през октомври - 709 лв., съобщава БНР. В едно по-старо изказване социалният министър Георги Гьоков каза, че двете увеличения ще струват около 1,5 млрд. лв. "Искаме да разпределим тези пари така, че да бъде справедливо за всички в пенсионната система“, обясни Гьоков.

Другите мерки, които ще обсъжда тристранката в понеделник:

Нулева ставка на ДДС за хляба и 25 стотинки отстъпка от цената на литър обикновен бензин и дизел при всяко зареждане без лимит за месеца. Необлагаем подоходен минимум няма да се въвежда.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата