Quantcast

Медия без
политическа реклама

Свищов търси одеяла и печки за COVID-отделението

Предстои разговор с ректора на ЮЗУ за включване на студенти в битката с вируса, обяви областният управител на Благоевград

25 Окт. 2020Обновена
БГНЕС

Общинският кризисен щаб в Свищов събира дарения от нови възглавници, одеяла, чаршафи и отоплителни уреди - тип духалки, за да разшири и подобри условията в COVID отделението на болницата. Идеята е да се подготвят допълнителни стаи, които да са в готовност при необходимост от настаняване на пациенти с коронавирус. Това съобщи общината, която приема даренията в административната си сграда на ул. "Цанко Церковски" № 2.

Общината напомня и дарителската си сметка за борбата с COVID-19 - IBAN: BG71 UNCR 7527 1047 8270 12.

Кметът на Трън Цветислава Цветкова разпореди от 24 октомври вечерен час за непълнолетни и малолетни. Те няма да могат да излизат между 20 ч и 6 ч. Спазването на вечерния час ще се контролира от кметските наместници по населени места и определените служители от общинската администрация съвместно с органите на МВР. 

Призив на болницата в Златоград за дарения предизвика вълнения в малката южна община.

За болен, върнат от Университетската болница в Плевен заради липса на място, който е починал малко след това, разказва БНТ. Ралица Окова, чийто баша е починал, разказва пред телевизията, че той не е приет в лечебното заведение заради все неизлязъл резултат от PCR тест. Обяснението било, че няма свободни легла. От болницата твърдят, че това е невъзможно и ще направят проверка по случая в понеделник.

Окова разказа, че първите симптоми баща й получил в началото на миналата седмица. На 16 октомври състоянието му започнало да се влошава и потърсил личния си лекар. Направили му рентгенова снимка, изписали му антибиотик. В неделя сутринта обаче получил и задух, загубил вкус и обоняние. С линейка го закарали в Университетската болница в Плевен, където, според документите, бил прегледан от пулмолог. "След това, около 1 часа, не мога да кажа точно, ме извикаха вече във фоайето. Обясниха ми, че ще го изпишат. На което абсолютно се възпротивих, казах, че той е зле, не може да диша и не може да го изписват. Те ми обясниха, че са му сложили Урбазон, че е бил на кислородна маска, и би трябвало вече да е по-добре", каза Ралица Окова. От болницата обяснили, че са взели на баща й проба за PCR тест и трябвало да изчакат резултата. "Изписваме го, защото в отделението, в което са пациентите под въпрос с COVID-19 няма места. И ако на утрешния ден има резултат и той е положителен, биха могли да го приемат в Инфекциозно отделение", заяви Ралица Окова.

Закарали го с линейка до вкъщи, но мъжът вече трудно се движел. Докато изкачвал стъпалата на блока, на втория етаж той изгубил сили и паднал. Веднага извикали друга линейка, защото в тази нямало нито апаратура за реанимация, нито носилка. Междувременно лекарката от Спешна помощ му направила сърдечен масаж, но той починал.

От днес до 7 ноември затварят нощните заведения, пиано баровете и клубовете на територията на област Благоевград, реши местният щаб, предаде БГНЕС. Новината съобщиха областният управител Бисер Михайлов и директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов. Решението бе взето, след като броят на заболелите надхвърли 120 на 100 000 души. "От няколко седмици сме в т. нар. червена зона, като броят на заболелите надхвърли 120 на 100 000. Днес сме на 4-то място с 47 положителни проби", съобщи д-р Калоянов.

Той добави, че най-натоварени са болниците в Гоце Делчев и в Сандански и Петрич. В останалите болници има все още места. Ще бъдат разкривани още места при необходимост. Според него в момента има две свободни легла в Сандански, но ще се отпуснат още 8. В Гоце Делчев има 6 свободни легла.

"Постъпи предложение в щаба за по-активно включване на личните лекари по молба на директорите на болниците. Въпросът ще се реши утре чрез видео връзка с кметовете по общини. Предстои разговор с ректора на ЮЗУ за включване на студенти в битката с вируса", каза Михайлов. 

са новите случаи на коронавирус, регистрирани през последното денонощие, сочат данните на официалния информационен портал. Те са потвърдени с 7094 теста. Така активните случаи на заболяването в България стават 18 246.  Най-много са новозаразените в столицата - 393.
Въпреки че областните управи в Перник и Сливен бяха първите, които се престрашиха да затворят нощните барове и дискотеки, забраната в Града на сините камъни падна само ден, след като бе наложена.

 

Още по темата