Медия без
политическа реклама

Съветници алармираха, че Бургас харизва улица на Доган

Местният парламент промени устройствен план в парк „Росенец”

Фейсбук

Скандална сесия на общинския съвет се е състояла вторник в Бургас, съобщиха местни медии. На нея е взето решение за промяна на Подробен устройствен план (ПУП) в част от парк „Росенец”, с което се преконфигурира уличната мрежа. Създават се нови трасета, а според съветници улица, която води към т.нар. летен сарай на Ахмед Доган, престава да бъде общинска. От дебатите в съвета става ясно още, че решението касае замяна на имоти между общината и частни дружества.

Официално промяна на ПУП се прави поради реконструкция на намиращото се в близост рибарско селище „Ченгене скеле” и искане на „Лукойл” за преструктуриране на терени, попадащи в обхвата на плана, с цел обезпечеване на сигурността на нефтената им база там. Предложението е внесено от кмета Димитър Николов

без да бъде разгледано в комисиите на съвета,

а мотивът е, че се бърза заради кандидатстване за 5 млн. лв. към ПУДОС по проект за „Ченгене скеле”. Яростно против обаче са били двама от съветниците. „В района на парк „Росенец“ има път, който отива до пристанището в момента. В резултат на промяната на този ПУП реално този път ще го деактуваме от публична общинска собственост в частна. Това означава, че вече няма да има достъп, тъй като тези парцели, в които попада, ще ги продадем на дружествата, с които заменяме“, е заявил Константин Бачийски от партията „Средна европейска класа”, цитиран от БНР – Бургас. Според него на една от фирмите мажоритарен собственик през годините е бил човек, свързан с Ахмед Доган. Против на сесията се е изказал и съветникът от „Възраждане” Владимир Павлов:

„Касае изключително подстъпите на имотите на Доган

в северната част. Съгласен съм, че трябва да се обособи охранителна зона около оградата и имота на „Лукойл“, но нито ще се развие туризмът в тази част, а напротив – ще се ограничи“. Кметът Николов обаче е защитил предложението си. „„Лукойл настояват да им осигурим този статут, за да може охранителната фирма, която обслужва нефтеното пристанище, да може да си извърши дейността. Ще има разместване на парцелите и

затова дейността преминава през различни видове собствености.

Община Бургас трябва да бъде изрядна в окомплектоването на документацията в Министерството на околната среда. Ако това ПУП-ПРЗ не бъде променено, то ние ще бъдем лишени от разглеждане на документите. Заради това трябва да лиша рибарите от тази грантова схема ли?”, е заявил Николов, цитиран от сайта „Бургаснюз”.

Според Бачийски достъпът на гражданите до морето ще бъде ограничен. Той е предложил отчуждаване и замяна на друг имот, за да се обезпечи охраната на нефтената база. Зам..-кметът  Чанка Коралска обаче е контрирала: „Замените и отчуждаването не се прави на крак и набързо.

Тази улица не води до никъде и не носи никакви дивиденти

на общината. Ако сега трябва да бъде променяна конфигурацията, това означава да променим целия проект, а това не става за ден, два или три. Проектът е мислен дълго, за да се обезпечи инфраструктурата там".

В крайна сметка докладната на кмета е приета от втория път. При първото гласуване

не е събрала мнозинство, каквото е изискването

при преобразуване на публична общинска собственост в частна. При повторния вот внушителен брой съветници са вдигнали ръка - 40 гласа „за“, 2 „против“ и 2 „въздържал се“.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Доган, Росенец, ПУП, Бургас

Още по темата