Медия без
политическа реклама

Сърбин, търсен от САЩ, разпали война между съд и прокуратура у нас

Жарко Момчилович изчезва, след като е пуснат под домашен арест

16 Апр. 2021Обновена
 Жарко Момчилович в съда през 2007 г. Тогава срещу него е повдигнато обвинение за притежание на наркотици, оръжие и фалшиви документи.
БГНЕС
Жарко Момчилович в съда през 2007 г. Тогава срещу него е повдигнато обвинение за притежание на наркотици, оръжие и фалшиви документи.

Бягството на сърбин, чиято екстрадиция се чака от САЩ, нажежи страстите в съдебната палата в стил "Ние ги хващаме, те ги пускат" (крилата фраза на Бойко Борисов от времето му на главен секретар на МВР преди близо 20 години, когато беше във вечна конфронтация със съда). Жарко Момчилович изчезва, след като е пуснат под домашен арест от съда. Тази мярка за неотклонение обаче се контролира от МВР. При това сърбинът има забрана за напускане на страната, наложена от прокуратурата. "Не може прокуратурата да е виновна за всичко", каза в сряда говорителката на главния прокурор Сийка Милева. МВР мълчи как е контролирало домашния му арест.

Момчилович, за когото се твърди, че е част от престъпния Земунски клан, е задържан в България през февруари 2021 г. САЩ искат екстрадицията му заради престъпления, свързани с внос на хероин. Съдебните власти на САЩ го обвиняват и за заговор за извършване на престъпление, свързано с наркотични вещества.

Съдът разрешава ареста му за 60 дни, докато пристигнат документите от Държавния департамент. Те идват в края на март и тогава прокуратурата иска задържането на Момчилович, докато съдът не се произнесе за предаването му на САЩ. Така на 2 април Момчилович е изправен пред съдия Анелия Щерева от Софийския градски съд, която гледа искането на прокуратурата той да получи най-тежка мярка за неотклонение. Сърбинът участва в заседанието по "Скайп" от софийския затвор.

Той моли съда да не му налага арест, тъй като здравословното му състояние е тежко и животът му е в опасност. "Аз от 4-5 години боледувам от разширение на аортата. Здравословното ми състояние рязко се влоши сега", разказва той пред съда. И допълва, че след като е бил задържан, след молба на адвоката си е прегледан от националния консултант по кардиология проф. Иво Петров (той е и общински съветник от ГЕРБ в София). След скенер на сърцето професорът му обяснил, че има бомба в гърдите си, която може да експлодира във всеки един момент. Момчилович казва, че трябва поддържа кръвното си 120/80, а в затвора това не се получава. "Едвам вървя и едвам се движа. В доклада на проф. Петров е отбелязано, че трябва да бъда опериран по спешност", обяснява той пред съда. "Нямам никакво намерение да се укривам. Искам само да ми се позволи да спася живота си", пледира Момчилович. 

Адвокатът му Аделина Натина представя договор за наем на имот в София, сключен от нея и от съпругата на Момчилович.

Прокурорът Радост Нацева настоява пред съда сърбинът да е в ареста, защото иначе може да се укрие. И напомня, че няма пречка той да бъде извеждан, за да ходи на лекар.

Съдия Щерева признава, че има опасност сърбинът да се укрие. Но като преглежда медицинската документация, приема също, че има опасност за здравето му. Чрез мярката за неотклонение съдът на първо място трябва да осигури запазването на живота на исканото от САЩ лице, а то очевидно е застрашено при условията на престоя му в затвора, пише съдът и допълва, че не може да допусне да има какъвто и да е било риск Момчилович да загуби живота си заради условията, при които се държи от българската държава.

Съдът отчита също, че прокуратурата е наложила на Момчилович забрана да напуска страната. Щерева приема, че няма как сърбинът да се отклони от адреса си, тъй като МВР контролира домашния арест. МВР веднага е уведомено за съдебното определение, а Момчилович е освободен на 6 април. "Сега" попита МВР как е контролиран домашният арест на Момчилович - имало ли е охрана пред жилището, проверяван ли е и т. н. Отговори обаче не дойдоха. От определението на апелативния съд, с което "Сега" се запозна, се разбира, че още на 7 април Момчилович не е установен на адреса си. "Това, което следва да бъде отбелязано е, че данни за проверка на Момчилович на известния адрес са посочени с дата от 5 април, в късните часове на деня, докато по делото съществува разпореждане от съдията-докладчик от първия съд за незабавно освобождаване на Момчилович с дата от 6 април", отбелязва апелативният съд.

Апелативните съдии Камен Иванов, Владимир Астарджиев и Виолета Магдалинчева в четвъртък отмениха акта на градския съд, но не защото не са съгласни с аргументите на съдия Щерева, а защото Момчилович междувременно се е укрил. Единствената им забележка е, че СГС е можело да обезпечи изпълнението на домашния арест чрез електронна гривна. Ако бъде открит, да се настани в болницата към затвора, определиха още апелативните магистрати.

Апелативните магистрати заседават два пъти. Първия път назначават медицинска експертиза по документите, представени от Момчилович. Градският съд е нямало как да стори това, тъй като е длъжен по закон да се произнесе незабавно. Експертите свидетелстват пред съда, че състоянието на сърбина е тежко и той трябва да се оперира. Вещите лица обясняват, че Момчилович всеки момент може да умре, а в ареста не може адекватно да се следи състоянието и не може да се осигури бърза помощ, тъй като само няколко болници в София биха могли да реагират. И нито затворническата, нито МВР болницата, нито ВМА са сред тях.

Междувременно прокуратурата обяви, че е образувала разследване за това, че лекар е снабдил Момчилович с лъжливо свидетелство за здравословното си състояние. Престъплението, което се разследва, е свързано с изготвена съдебномедицинска експертиза на сърбина, която следва да бъде представена пред апелативния съд. Експертизата е изготвена само по документи, без да е провеждан преглед на Момчилович, обяви прокуратурата. И допълни, че ще бъде изискана цялата документация, свързана с прегледите, ще се приложат записи от медицинската апаратура, ще бъдат разпитани свидетели, включително и всички свързани със случая лекари и други лица. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата