Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съратник на Васил Божков е задържан във Виена

Гешев още не е сигурен, че хазартният бос е арестуван в ОАЕ

01 Февр. 2020Обновена
Васил Божков е задържан, съобщи главният прокурор

„Имаме информация, че преди няколко часа Васил Божков е задържан на територията на Обединените арабски емирства, съобщи главният прокурор Иван Гешев. Подробности вижте тук: https://bit.ly/2RKDOMj

Posted by Новините на NOVA on Friday, January 31, 2020

Бизнесменът Борис Бекяров, който беше обявен за издирване заедно с Васил Божков, е бил задържан преди няколко часа на летището в австрийската столица Виена, съобщи БНР. В момента Бекяров се намира в поделение на австрийската полиция. "Лицето, задържано в Австрия има повдигнато задочно обвинение. Той е участник в организираната престъпна група", коментира главният прокурор Иван Гешев.

Той заяви късно снощи, че по непотвърдена информация бизнесменът Васил Божков е арестуван в Обединените арабски емирства. Все още обаче се очаквало официално потвърждение от властите в ОАЕ.

"Последните 3 дни работихме усилено по издирването на Васил Божков. Той пък правеше всичко възможно да се защити. Имаме информация, че преди няколко часа бизнесменът Васил Божков е бил задържан на територията на Обединените арабски емирства.Информацията е неофициална към момента. След като се потвърди – ще направим всичко възможно да го приберем в България и да бъде изправен пред съда", уточни той.  “Това ще е поредният български олигарх, който е избягал... къде каза той ... на Балканите? Явно не е внимавал по география”, добави саркастично той.

Заедно с Божков е задържано още едно лице, чиято самоличност не е потвърдена. Гешев предполага, че е това лице също е от обвиняемите. Имало и трето задържано лице, но за него Гешев няма идея кой може да бъде.

Не се знае кога ще бъде екстрадиран бизнесменът – това зависи от местното законодателство, каза още главният прокурор. Властите очакват официално потвърждение за задържането утре.

ОАЕ дълго време отказваха да екстрадират българи по международни заповеди за арест. Така например през 2012 г. обявеният за наркобос Христофорос Аманатидис-Таки бе арестуван в Дубай, но след това бе освободен. Той и до днес живее необезпокояван там. През септември 2019 г. обаче от Дубай бе екстрадиран Георги Станоев - малката Бирма, който бе издирван за участие в престъпна група за производство на нелегални цигари. По неофициална информация той сам се е предал и е пожелал да се върне в България. Няколко дни по-късно Бирмата беше пуснат под домашен арест.

Още по темата