Медия без
политическа реклама

Съдът възстанови на работа уволнен зам.-шеф на ДАНС

Недялко Недялков ще получи и над 26 хил. лв. обезщетение

Недялко Недялков
Скрийншот Нова тв
Недялко Недялков

Уволненият от служебното правителство на Стефан Янев зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков окончателно спечели делото срещу отстраняването си от поста. Това следва от определението на Върховния касационен съд, който отказва да се занимава с уволнението на Недялков. Така остава в сила решението на Софийския градски съд, който го върна на поста преди година. ВКС ще разгледа по същество единствено претенцията на Недялков да получи обезщетение за оставане без работа. Той настоява за 41 хил. лв., а са му присъдени 26 925 лв., като спорът е за периода, за който му се дължи обезщетението.

За определението на върховния съд първо съобщи разследващият сайт bird.bg във Фейсбук . "Сега" също се запозна с акта на съдиите Жива Декова, Александър Цонев и Филип Владимиров (докладчик).

Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в длъжност на служебния кабинет на Янев. Зам.-председателят на ДАНС беше освободен с мотив, че системно не се справя със задълженията си и уронва престижа на агенцията. Има тенденция на чувствителен спад в оперативно-издирвателната и информационно-аналитичната дейност на агенцията, за която и Недялков носи отговорност, твърдеше правителството. Недялков пък смята, че е махнат заради резултатите, постигнати от агенцията в борбата с олигарсите и за разбитата шпионска мрежа.

Освен че възстанови Недялков като зам.-председател на ДАНС, Софийският градски съд реши, че агенцията трябва да му плати 26 925 лв. обезщетение за оставане без работа за периода 1 юни - 1 декември 2021 г. Но отхвърли иска на Недялков за 20 536 лв. за неспазено предизвестие. За сметка на ДАНС са и около 3300 лв. такси и разноски. Казусът стигна до върховния съд по жалби и на ДАНС, и на Недялков.

Градският съд прие, че правителството изобщо не е посочило ясни и конкретни случаи на неизпълнение на служебните му задължения или на уронване престижа на агенцията. Според съда липсва яснота с кои и какви действия или бездействия в работата си Недялков е допринесъл за спада в дейността на ДАНС. И документите с класифицирана информация по делото не дават отговор на тези въпроси, посочва съдът.

Зам.-председателят на ДАНС има 5-годишен мандат. Този на Недялков започва от 26 юли 2018 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Недялко Недялков, ДАНС

Още по темата