Медия без
политическа реклама

Съдът възобнови делото срещу лидера на "Възраждане"

Костадин Костадинов ще се изправи на подсъдимата скамейка на 25 септември

Костадин Костадинов
Булфото
Костадин Костадинов

Наказателното дело срещу лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, което стоеше на трупчета заради непоискания му от прокуратурата депутатски имунитет, е възобновено от Софийския районен съд. Това обясниха от институцията след въпроси от "Сега". Процесът е насрочен за 25 септември, след като от Народното събрание са потвърдили пред съда, че Костадинов е без имунитет по конкретното наказателно производство.

В края на март 2020 г. прокуратурата съобщи, че е привлякла Костадинов към наказателна отговорност за това, че в ТВ предаване е твърдял, че въведените мерки срещу ковид пандемията са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите". "Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" с думите: "Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено", обяви прокуратурата.

Досега по делото са проведени 4 заседания, а процесът е спиран 2 пъти заради имунитета на Костадинов.

Държавното обвинение обаче не дава вид да държи да води това дело, тъй като нито в рамките на 47-ото Народно събрание, нито в следващото, нито в сегашното 49-о поиска имунитета му. 

На 25 април "Сега" попита пресцентъра на Софийската районна прокуратура дали ще бъде предложено на главния прокурор да иска имунитета на Костадин Костадинов. Въпреки многократните напомняния, че се чака отговор по този въпрос, такъв и до момента от прокуратурата няма.

ДРУГИ ДВАМА

Други двама депутати от "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев, ще се изправят пред съда още тази седмица. Делото им за хулиганство беше размразено от Софийския районен съд, след като главният прокурор тогава Иван Гешев поиска имунитетите им и те се отказаха от тях доброволно.

Двамата бяха дадени на съд през 2021 г., но делото срещу тях забуксува заради депутатски имунитети.

Георгиев и Вешев бяха задържани по време на протест за оставката на правителството пред регионалното министерство на 27 януари 2020 г. и по-късно обвинени в причиняване на лека телесна повреда на полицаи, съпротива срещу орган на властта и хулиганство. Двамата твърдят, чете са били бити от полицаи, които дори употребили електрошок срещу единия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата