Медия без
политическа реклама

Съдът: Тошко Йорданов не е клеветил Татяна Дончева за "500К"

Софийският районен съд реши спора за 10 000 лв. между бившите депутати

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева се почуства обидена от скандала "500К".

Софийският районен съд е отхвърлил иска на бившия народен представител и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева срещу зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, видя "Сега" в регистъра със съдебни решения. До делото между политиците се стигна, след като Йорданов обвини Дончева, че е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство в 46-тото Народно събрание.

Става дума скандала "500К", който започна от интервю на Тошко Йорданов по БНР преди година, в което той разказа, че Дончева се е срещнала с бившия министър на спорта Радостин Василев в офиса на адвокатската му кантора. По делото като свидетел се явява и самият Василев. Той разказва, че в момента, в който говорили за това дали той може да убеждава депутати да гласуват против волята на партията, тя си драскала на едно листче. Върху него имало имена, имало и някакви рисунки и една цифра, които ищцата изписала пред него. Вербално нищо не била коментирала и не му била предлагала подкуп. От невербалните действия ставало ясно обаче, че това листче има някаква цел. Василев само отговорил, че това няма как да се случи и че Дончева е объркала мястото.

Радостин Василев изтъква пред съда още, че в интервюто си Тошко Йорданов разказва единствено неговата интерпретация на това, което той му е казал. Отбелязва също, че в публичните си изяви в нито един момент не е твърдял, че му е предлаган подкуп. Споделя обаче, че 99% от хората биха го възприели по този начин. 

Татяна Дончева от своя страна твърди пред съда, че се е почувствала обидена от определенията "лъжец" и "изключително нечистоплътен политически човек", както и "некоректен човек, меко казано", които е направил Тошко Йорданов. Според показанията на свидетел, Дончева се е почувствала омерзена от факта, че излиза информация, че се опитва да дава подкуп и да разцепва парламентарната група на друга политическа партия. Заради емоционалното ѝ състояние дори се наложило да взема хапчета. Друг свидетел в нейна защита пък казва, че тя му е споделяла, че това, че е предложила подкуп, че я обвиняват в корупция било абсолютно обидно и неразбираемо за нея, защото тя никога не се била занимавала с корупция.

В крайна сметка Софийският районен съд отхвърля иска. В мотивите съдия Радмила Миразчийска намира, че доколкото свидетелските показания на Радостин Василев са вътрешно непротиворечиви и по делото не е събрано нито едно доказателство, което да ги опровергава, то следва да им даде вяра и да приеме, че изложените от ответника факти в интервюто отговарят на обективната действителност. "Изнесените в процесното интервю факти и употребени изрази не са били самоцелни, да засегнат честта и доброто име на ищцата, а са целели да информират обществото по въпрос от обществен интерес, свързан с обществена личност, заемаща публична роля и да се направят изводи от гледна точка на дължимото и демонстрирано политическо поведение", казва съдията.

Съдът намира още, че изказванията на Йорданов представляват оценка на политическите качества на ищцата и макар изразите, които са използвани да обиждат, шокират и притесняват, това не представлява противоправно деяние, тъй като свободата на словото е в "основите на демократичното общество и едно от базовите условия за неговия прогрес и реализацията на всеки отделен човек". "Без съмнение в конкретния случай дадената оценка е негативна и използваните изразни средства надхвърлят добрия тон и пряко засягат конкретно лице, но доколкото името на ищцата е упоменато във връзка с оценка на нейната професионална дейност като политик не е налице противоправно поведение", посочва още съдията в решението си.

.

Бившият депутат и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева няма да бъде разследвана за корупционно престъпление. Проверката по случая е завършила с отказ от образуване на досъдебно производство, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

 

Още по темата