Quantcast
Съдът призна Сакскобургготски за собственици на "Врана" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът призна Сакскобургготски за собственици на "Врана"

Магистратите отхвърлиха претенциите на държавата и я осъдиха да плати 160 хил. лв. на царските наследници
2 800
 Илияна Кирилова

Софийският апелативен съд призна, че Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка и двореца "Врана", съобщава lex.bg. Според съдебното решение, с което и "Сега" се запозна, МРРБ дължи на двамата общо 160 хил. лв. за разноски по делото на две инстанции.

Държавата твърди, че е придобила „Врана“ първо въз основа на акт за държавна собственост от 1989 г., когато Република България се е легитимирала като собственик на недвижим имот „Парк Врана” заедно с находящите се в него сгради. Второто, което твърди тя, е, че „изначално” имотите са били държавна собственост, а правата ѝ са упражнявани от Интендантството на цивилната листа.

Третото придобивно основание, което сочи държавата, е, че е станала собственик по силата на Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. А решението на КС от 1998 г., с което законът беше обявен за противоконституционен, е без практическо значение, тъй като няма реституционен характер.

И трите основания обаче са отхвърлени от апелативните съдии Иво Дачев, Мария Георгиева и Асен Воденичаров (докладчик). "За да се приеме, че ищецът (държавата – бел. ред.) е собственик на имота, трябва да бъде доказано осъществяването на придобивен способ, въз основа на който ищецът да е придобил правото на собственост върху имота и да притежава това право на собственост към момента на предявяване на иска", обясняват те.

Решението е второто в този смисъл, след като миналата година Върховният касационен съд (ВКС) окончателно прие, че т. нар. Царска Бистрица е собственост на наследниците на бившите български монарси. Именно тогава ВКС обърна практиката, след като преди това дъpжaвaтa беше призната за собственик на “Kpичим”, “Ситняково” и “Саръгьол” и нa бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO ĸpaй “Bpaнa”.

 

Още

Съд отказа на Брендо да излежи и трите си присъди у нас

20.09.2021

4975
България влезе в Топ 25 на най-горещите пазари на имоти в света

20.09.2021

ЙОАНА ПЕТРОВА

3245
Година след акцията срещу Васил Божков - много репресия, малко право