Медия без
политическа реклама

Окончателно: Царска Бистрица е на Сакскобургготски

Няма доказателства, че горите или постройките в имението са държавни, прие Върховният касационен съд

12 Окт. 2020Обновена
БГНЕС

Имението "Царска Бистрица" е собственост на бившия премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски. Това следва от окончателното решение на Върховния касационен съд по делото за собствеността на имота, с което се отхвърля като неоснователен иска на държавата срещу Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок да бъде признато, че България е собственик по силата на Закона за горите от 1897 г. на имението.

Върховните съдии Маргарита Соколова, Светлана Калинова (докладчик) и Гълъбина Генчева отхвърлят и иска за признаване за установено, че България е собственик въз основа на изтекла в полза на Интендантството на цивилната листа като държавна институция придобивна давност в периода 1900-1930 г. на имота. Както и за това, че държавата е собственик по силата на Закона за обявяване на държавна собственост върху имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници.

Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, трябва да плати на Сакскобургготски 18 897 лв. за разноски по делото, а на сестра му - 62 354.

Според върховния съд долната инстанция не е взела предвид, техническата и оценителна експертиза, които описват крепостните актове на имота. "Не е установено също така да е било проведено производство по Закона за горите от 1897 г. и да е бил съставен акт, удостоверяващ, че процесните имоти са държавна собственост. Във всички следващи актове по определяне на територията на горското стопанство и карти на общинската гора имотът, идентичен с описаните в крепостен акт от 1900 г. и 1901 г., както и в продавателен запис от 4 юни 1904 г. е посочен като "частна гора на Негово Величество Царя".

Не може да се приеме за доказано, че имотът е държавна гора държавна гора в нито едно от представените по делото писмени доказателства - стопански карти, дефинитивни стопански планове, актове по определяне предмета на горското стопанство, пише съдът. И допълва, че данните от показанията на свидетелите за построяването на сградите, включително за момента на построяването и за вложените при това средства, не са взети предвид от долната инстанция.

Така върховният съд приема, че спорните постройки са принадлежали на Фердинанд към момента на неговата абдикация, като построени с негови средства в качеството му на собственик на земята, върху която са направени.

Върховният съд не е съгласен с апелативния и за това, че Интендантството на Цивилната листа е придобило имотите по давност в периода 1900 - 1930 г. ВКС приема, че Интендантството не е упражнявало фактическа власт върху имотите с намерение да придобие собствеността било за себе си, било за българската държава, тъй като му е било възложено запазването, управлението и ползването на имотите на бившия цар Фердинанд, намиращи се под възбрана, и то за негова сметка. "Последователно в българското законодателство след Освобождението и до наши дни се провежда принципът, че онзи, на когото е възложено управлението или представителството на чуждо имущество, не може да свои това имущество против онзи, когото представлява или от чието име и за чиято сметка управлява това имущество", пишат върховните съдии.

"Царска Бистрица" е първото дело от серията за царските имоти, което окончателно приключва в полза на Сакскобургготски. Досега държавата спечели делата за "Cитняĸoвo", "Capъгьoл", както и за бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO ĸpaй Bpaнa.

Делото "Царска Бистрица" бе спечелено от държавата на първите две инстанции. Върховните съдии обаче решиха да отнесат казуса до Конституционния съд. И днешното им решение следва произнасянето по конституционното дело.

Сакскобургготски получи дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а областният управител Олимпи Кътев, който по-късно стана депутат от НДСВ, ги деактува. Дворецът "Врана" му бе върнат от някогашния столичен кмет Стефан Софиянски.

Конституционният съд (КС) допусна дело, по което ще тълкува последиците от собствените си решения заради т. нар. царски имоти.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата