Медия без
политическа реклама

Съдия е подписал с особено мнение присъдата за смъртта на Милен Цветков

ВКС присъди 9 години затвор за Кристиан Николов и обяви, че е действал при евентуален умисъл

22 Юли 2023Обновена
Кристиан Николов
Булфото
Кристиан Николов

Присъдата на Кристиан Николов от 9 години затвор за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, е подписана с особено мнение от един от съдиите в тричленния състав на Върховния касационен съд.

Особеното мнение е на съдия Петя Шишкова. За разлика от колегите ѝ Теодора Стамболова (председател на съдебния състав) и Надежда Трифонова, съдия Шишкова смята, че престъплението не е извършено при евентуален умисъл, а по непредпазливост, съобщава БТА. Тя е съгласна с мотивите както на първата инстанция - Софийския градски съд, така и на втората - Апелативния съд в София. 

Според Стамболова и Трифонова Николов е действал при евентуален умисъл заради употребата на наркотици и високата скорост, 

Шишкова обаче твърди, че сред фактите по делото няма специфични обстоятелства, че подсъдимият ще избегне настъпването на общоопасния резултат. Затова и самонадеяността трябва да бъде изключена. Шишкова смята, че катастрофата е настъпила по непредпазливост и по небрежност.  Според нея само това, че е карал с 99 км/ч без да намалява, е единственият аргумент, който може да се изтъкне за искането на прилагането на по-тежка квалификация в закона.

На 19 април 2020 г. загина журналистът Милен Цветков и остави празнина, както в сърцата на близките му, така и на гражданското общество, което загуби силен глас срещу неправдите у нас.

Съзнаването на неизбежността на общоопасните последици е характерно за прекия, а не за евентуалния умисъл, мотивира се още Шишкова. Тя анализира доказателствата, като посочва, че Николов нито е искал да се самоубие, нито е бил в конфликт с двамата си спътници в колата. Затова и няма как да се направи изводът, че се е отнесъл безразлично към опасността от сблъска, пише в мотивите.

Фактът, че приятелят на Николов, който пътувал в колата, го е извикал по име преди удара и това е станало причина за рязка маневра, също изключва тезата за евентуален умисъл, посочва съдия Шишкова. Според нея дали деянието е умишлено, или непредпазливо трябва да се преценява по отношение на това дали Николов е искал да удари Цветков, а не как е управлявал автомобила. Второто е нарушение на закона за движение по пътищата, мотивира се Шишкова.

Мнението на другите две съдийки обаче надделява и с тяхното мнозинство е прието, че има евентуален умисъл.

Изведоха от дома му Кристиан Николов (ВИДЕО+СНИМКИ)

Както "Сега" съобщи още в петък вечерта, Върховният касационен съд присъди окончателно 9 години затвор за Кристиан Николов,. В рамките на 10 години той няма да има право да управлява МПС.

Адвокат на семейството на Милен Цветков - Менко Менков, коментира, че присъдата е пробив в съдебната практика за последните 33 години - приемането на умисъл при катастрофа.

Решението на Върховният касационен съд е окончателно.

Подсъдимият за катастрофата, при която преди 2 години и половина загина журналистът Милен Цветков да бъде осъден на 15 години затвор. За това пледира прокуратурата днес пред Софийския апелативен съд, който гледа делото срещу Кристиан Николов на втора инстанция.

Досега два съдебни състава не откриха достатъчно доказателства за умишлена вина на Кристиан Николов. Твърдеше се, че деянието не е извършено с умисъл, а по непредпазливост. Както обвинението, така и близките на Милен Цветков обаче настояваха за връщане на делото.

 

Обвиненият за смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов твърди пред разследващите, че не е взимал наркотици, а е употребявал само хранителни добавки.

Милен Цветков загина, докато чакаше на червен светофар, а Кристиан Николов удари автомобила му с превишена скорост. По време на делото стана ясно, че Николов не е направил опит да спре и е употребил дрога.

В петък вечерта Нова тв показа как екипи на полицията и главна дирекция “Охрана” извеждат Николов от дома му в самия център на София. Там той изтърпяваше досега домашния си арест.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата