Медия без
политическа реклама

ВКС поиска отмяна на разпоредби за отнемане на коли от пияни и дрогирани

Върховните съдии ги обявиха за произволни и сезираха КС

12 Апр. 2024Обновена
Отнети коли задръстват полицейски управления в големите градове
''Алфа рисърч''/БГНЕС
Отнети коли задръстват полицейски управления в големите градове

Върховните съдии атакуваха пред Конституционния съд част от промените в Наказателния кодекс от лятото на м.г., които позволиха масово отнемане на автомобили от заловени с алкохол или дрога водачи. Те смятат, че въпросните норми не само пречат за прилагането на закона от съда, не само не може да бъдат тълкувани по реда на закона за нормативните актове, но и са направо противоконституционни

Наказателната колегия на ВКС сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текстове от НК, свързани с отнемане на превозно средство или налагане на глоба в размер на стойността на превозното средство, когато то не е собственост на извършителя на престъпление, обяви в официално съобщение Върховния касационен съд.

На практика се атакуват текстове, които предвиждат отнемане на автомобили или глобяването с тяхната равностойност, когато става дума за неумишлени престъпления, както и когато вещта никога не е била собственост на извършителя. Такива съпътстващи наказания бяха въведени с въпросните промени в НК, свързани с причинена телесна повреда без умисъл, при управление на автомобила след употреба на алкохол и наркотици. Същите норми бяха предвидени и в състава от НК за трафик на мигранти.

За 5 месеца МВР вече е иззело 1500 автомобила на пияни и дрогирани, като от тях вече близо 200 автомобила са били отнети окончателно със съдебни решения. Според вътрешното министерство мярката е изиграла своята превантивна роля и хванатите на пътя станали по-малко.

Според ВКС атакуваните текстове са били приети с проекти, в които липсват мотиви. А само чрез тях може да се види смисъла и предназначението им, както и преследваните с тях цели. 

Над 170 конфискувани автомобила от пияни и дрогирани шофьори вече са предадени на НАП, за да бъдат продадени.

ВКС обяснява, че уважава правото на парламента да преценява обективните обществени нужди и да предприема "законодателни мерки за засилване на наказателноправната защита на обществените отношения, включително и на свързаните със сигурността на движението по пътищата и опазването на живота и здравето на участващите в него граждани". В същото време обаче върховните съдии дават да се разбере, че няма как да си затворят очите и трябва да оспорят въпросните текстове заради противоконституционност.

Те смятат и, че въпросните промени в наказателния закон "са произволни, хаотични, противоречащи на самата юридическа негова същност, като чрез тях са въведени мерки, оставащи извън стандартите на наказателното право, на Наказателния кодекс и на Конституцията".


Адвокат: „Измененията в Наказателния кодекс са нищо повече от политически популизъм”

Промените, свързани с отнемането на МПС, създадоха изключителен хаос в правоприлагането - те са неясни и хаотични, противоречат на основни принципи на наказателното право и показват незнание на законодателя. Ние, практикуващите, не можем да се ориентираме в Наказателния кодекс и да го приложим на практика. Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” адвокатът Силвия Петкова.

По думите ѝ има случаи, в които прокуратурата не успява да докаже умишлено престъпление и съдът го оправдава. Същевременно може да осъди за непредпазливост, тъй като е по-лесно доказуемо. „Промените в Наказателния кодекс са нищо повече от политически популизъм. Законодателят би следвало да върви при определена концепция на наказателна политика, а не да се отговаря на общественото мнение след някои определени случаи”, заяви тя.

„Когато един водач управлява пиян чужда кола, съдът постановява в полза на държавата равностойността на автомобила. Това е невиждана в историята на наказателното право конструкция. Основанието и мотивите на това изменение са неясни. Изглежда сякаш законодателят е объркал конфискацията като наказание с отнемането като превантивна мярка. Второто няма поправителен характер, докато наказанието има - то цели деецът да бъде превъзпитан”, заяви адвокатът.

Ключови думи:

ВКС, КС, пияни, дрогирани

Още по темата