Медия без
политическа реклама

ВКС присъди рекордно обезщетение от 800 000 лв. за катастрофа

04 Ноем. 2023
От години България е в челните редици на Европа по жертви и ранени от катастрофи
Красимир Кънчев/bTV
От години България е в челните редици на Европа по жертви и ранени от катастрофи

Рекордно обезщетение от 800 000 лв. е присъдено на жена с изключително тежки увреждания след катастрофа. Решението за това е окончателно и сумата ще трябва да бъде платена от застрахователя по „Гражданска отговорност“, разказва "Лекс".

Катастрофата става на 29 ноември 2015 г. Пострадалата се качва в кола, управлявана от шофьор без книжка. В 3,30 ч. на улица в столичния кв. „Кремиковци“ той се врязва с колата в крайпътно дърво. След време сключва споразумение за тригодишна условна присъда с пет години изпитателен срок.

Уврежданията на жената вследствие на удара са изключително тежки. Тогава тя е на 21 години. След катастрофата жената е била в пълна кома осем дни, а след това е претърпяла две операции. За около година е била на легло и е имала непрекъсната нужда от чужда помощ.

Тя не може да се справя сама и до ден днешен, тъй като здравословното ѝ състояние не позволява да се придвижва самостоятелно и да се обслужва сама. Прогнозите за развитието на процеса за в бъдеще са много неблагоприятни. Последиците обаче не са само физически, а и психически и те не подлежат на обратно развитие. 

Въобще не е в състояние да се грижи за малкото си дете. За нея и за детето се грижи майка ѝ.

След инцидента тя предявява частичен иск за обезщетение, в който претендира 400 000 лв. от общо 800 000 лв., който е уважен съдилищата. Решението, с което ѝ се присъждат 400 000 лв. компенсация за болките и страданията от катастрофата, влиза в сила през декември 2021 г.

Така жената предявява претенцията си до пълния размер на иска – за още 400 000 лв. И Софийският градски съд (СГС), и Софийският апелативен съд преценяват, че справедливото обезщетение за нея е общо 600 000 лв. Т.е. те ѝ присъждат още 200 000 лв., а не претендираните 400 000 лв.

Според върховните съдии Веска Райчева (председател на състава), Геника Михайлова и Анелия Цанова (докладчик) първите две инстанции не са оценили в достатъчна степен установените по делото обстоятелства.

„По-конкретно не е отчетена сериозността на получените в резултат на произшествието травматични увреждания, претърпените от ищцата оперативни интервенции, като не е съобразил в достатъчна степен и продължаващия период, през който тя търпи болки и страдания, настъпилата негативна промяна в професионалния, социалния и личния живот на пострадалата. Съдът не е отчел в пълна степен характера на получените травматични увреждания и продължителността на възстановителния период, трайните увреждания, които са невъзстановими, причинените от уврежданията негативни психични изживявания и промените в личността, определената 95% трайна нетрудоспособност с чужда помощ и невъзможност за полагане на всякакъв вид труд, както и на грижа за елементарните всекидневни нужди“, заявява ВКС.

„Ето защо настоящият съдебен състав счита, че размерът на обезщетението за неимуществени вреди не съответства на принципа за справедливост и е занижено“, пишат върховните съдии.

И съобразявайки младата възраст на пострадалата, вида и обема на травматичните и ментални увреждания, проведеното и продължаващо лечение, трайните увреждания, които са невъзстановими, интензитетът и продължителността на физическите и емоционални болки и страдания, трайната нужда от чужда помощ и пълната ѝ невъзможност да полага дори елементарни грижи за себе си и за малолетното си дете, постановяват, че справедливото обезщетение е 800 000 лв.

Така след приспадане на 400 000 лв., вече присъдени по частичния иск, ВКС осъжда застрахователя да плати на жената още 400 000 лв

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата