Медия без
политическа реклама

Съдът оправда Евгени Крусев за ремонта на "Граф Игнатиев"

Бившият зам.-кмет беше обвинен, че е набавил облага за изпълнителя „Джи Пи Груп“

27 Апр. 2021
Евгени Крусев
Илияна Кирилова
Евгени Крусев

Бившият зам.-кмет на Столична Община Евгени Крусев, на когото прокуратурата повдигна обвинение заради ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев”, е невинен, реши днес Специализираният наказателен съд на първа инстанция. Мотивите на магистратите са, че Крусев, който оглавяваше ресор „Транспорт и транспортни комуникации“ в общината, не е нарушил служебните си задължения, нито заповед на кмета, съобщава bTV.

На днешното съдебно заседание държавното обвинение поиска 5 години затвор за бившия зам.-кмет. "Вземал съм правилни решения, вярвам във вашия професионализъм. Моля за оправдателна присъда", каза пред съда Евгени Крусев.

Той бе предаден на съд за това, че в периода от 27-ми юни 2018 г. до 5-ти декември 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със Заповед на кмета на Столична община. Предприел e действия за съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“ АД за обществена поръчка, с което е набавил облага за „Джи Пи Груп“ и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194.01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669.54 лева с ДДС - или общо 919 863.55 лева с ДДС. Така са създадени условия за финансови корекции на основание чл.70, ал.1, т.10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, във връзка с чл.2, ал.1, раздел III от приложение 1 от Наредбата за посочване на нередности. Завишените цени в полза на „Джи Пи Груп“ се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето.

Освен това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. „Алабин“ и ул. „Граф Игнатиев“ били положени 144 м обикновени релси, а не предвидените в договора за обществена поръчка. Те били актувани два пъти с два протокола, с което общината е била ощетена с още 21 707.14 лв. с ДДС.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата