Медия без
политическа реклама

Съдът масово отменя санкциите за нарушение на Covid мерките

Допускани са съществени нарушения при налагането на глоби за неспазване на мерките срещу пандемията

05 Ноем. 2021
Илияна Кирилова

Наложените глоби по Закона за здравето за нарушаване на противоепидемичните мерки срещу Covid-19 масово са отменяни от районните съдилища у нас, сочи доклад на Българския институт за правни инициативи. Прегледът на извадката от 300 такива дела показва, че първоинстанционните съдилища са отменили с различни мотиви 216 глоби, а са потвърдили само 82 от наложените от контролните органи санкции.

В условията на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка в страната, бяха издадени редица заповеди от министъра на здравеопазването, въвеждащи ограничения, насочени към овладяване на разпространението на вируса. Те включваха задължения за носене на маска на открито и в закрити обществени пространства, забрани за посещения на паркове, градски градини, детски и спортни площадки, и други.

Контролът по изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването бе възложен приоритетно на органите на МВР, държавните здравни инспектори и длъжностни лица, определени от кметовете на общините. Налаганите глоби при нарушение на мерките бяха в размер на 300 лв. за физически лица. През 2020 г. бяха издадени над 23 хиляди такива акта от полицията.

Основните мотиви, с които първоинстанционните съдилища отменят глобите, са допуснати съществени процесуални нарушения, неправилна квалификация на деянието, личността на нарушителя и съображения за маловажност на случая с оглед на конкретни обстоятелства. Съдът обръща внимание и на други аспекти, свързани с правата на гражданите. Отчитат се затрудненията при спазване на мерките поради многобройните и разнопосочни актове за въвеждането им, както и изменението и отмяната на правилата за носене на маски. 

хиляди акта е издало МВР от март досега за нарушаване на противоепидемичните мерки. Данните бяха съобщени от вътрешния министър Христо Терзийски в парламента. Данни за това колко от наказателните постановления издържат съдебната проверка не бяха огласени.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?