Медия без
политическа реклама

Съдиите масово бойкотираха избора на нови членове на ВСС

09 Окт. 2021
Общото събрание се провежда изцяло онлайн, а съдиите се бяха събрали в съдебните палати по места.
Скрийншот
Общото събрание се провежда изцяло онлайн, а съдиите се бяха събрали в съдебните палати по места.

Съдиите от цялата страна масово бойкотираха Общото си събрание за избор на двама нови членове на Висшия съдебен съвет от тяхната квота. Малко над 400 съдии от общо над 2200 се включиха във форума, разказва "Лекс". Събранието трябваше да започне в 10 ч. Тогава обаче се явиха едва 346 от 2202 съдии. Заради липса на кворум то бе отсрочено с 1 час и стартира след това въпреки рехавото присъствие, тъй като след отлагането му законът не изисква кворум. В 11 ч. Се включиха 412 съдии, т.е. под 20% от всички съдии в страната.

Съдиите вече имат право на пряк избор на своите представители в съвета. В момента обаче не се провежда редовен избор, а извънреден за запълване на две места от съдийската квота, след като по-рано през годината Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки. Избраните на тяхно място само ще довършат мандата на този съвет до октомври 2022 г.

Двама кандидати за две места

Кандидатите за двете места са двама - Марина Михайлова от Върховния административен съд (ВАС) и Деян Денев от Окръжния съд във Варна.

Лично шефът на ВАС Георги Чолаков беше избран за председател на днешното Общо събрание. Председателят на другия върховен съд - Лозан Панов, не участва в събранието, тъй като е в отпуск след номинирането му за кандидат за президент.

И двамата кандидати коментираха призивите изборът на нови членове на ВСС да бъде бойкотиран.

Съдии от Върховния касационен съд са започнали подписка с искане четиримата от съдебната квота във Висшия съдебен съвет да подадат оставка, съобщи "Лекс".

Деян Денев, който говори пръв, каза: "Това, че съм се кандидатирал за член на ВСС не означава, че се припознавам като част от него или че одобрявам дейността му в голямата ѝ част. Критиките и на Съюза на съдиите, и на Върховния касационен съд намирам за обективни и професионално аргументирани в по-голямата им част. Недоумявам обаче, че колегите изготвили такива пунктуални анализи, говорят в момента за бойкот на формалния и безсмислен опит за запълване на състава на ВСС. Недоумявам, защото периодът е тежък и неподходящ. Няма Народно събрание, остава и да няма ВСС".

ВСС като съдебния "Вера Су"

"Не знам дали двамата кандидати си дават сметка, че са се насочили към съдебния "Вера Су", който от над 4 години е заседнал, а от неговите пробойни се изливат токсични вещества, действащи пагубно на съдебната екосистема. Поздравявам колегите, че ще опитат да запушат тези пробойни за 10 месеца“. С този коментар съдия Милен Василев от Софийския апелативен съд започна поредицата си от въпроси към претендентите.

Марина Михайлова също коментира призивите за бойкот на избора на нови членове на ВСС: "Години наред хората са се борили за избори, те са символ на демокрацията. Затова, моля, колегите да участват в тези избори и да знаят, че не само ние сме в потъващ кораб, а всички заедно сме в потъващ кораб. Мога да говоря не името на вождовете, а от името на обикновените индианци след 40 години стаж“.

Гласуването за кандидатите е след седмица. Според Закона за съдебната власт, за да е редовен изборът, в него трябва да гласуват поне 1101 магистрати. Ако това условие не е изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33% или в случая 727 съдии.

Предстои Висшият съдебен съвет да избере и председател на Върховния касационен съд, тъй като и да не стане президент, мандатът на Панов изтича на 10 февруари догодина. Той се избира със 17 гласа, които гравитиращото около главния прокурор Иван Гешев мнозинство във ВСС има със или без членовете на съвета, чийто избор тече сега.

В бурното политическо време преди поредните парламентарни избори и преди вота за президент започва процедурата и за избор на следващия председател на Върховния касационен съд.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата