Медия без
политическа реклама

15 съдии влизат в надпреварата за 6 места във ВСС

Сред тях е и шефката на Съюза на съдиите Татяна Жилова

БГНЕС
Миналия октомври съдиите проведоха Общо събрание за избор на двама членове на ВСС, за да попълнят състава на настоящия. Те обаче бойкотираха избора.

15 съдии са номинирани за членове на следващия Висш съдебен съвет (ВСС), който трябва да встъпи в длъжност през октомври. Сред тях са и председателката на Съюза на съдиите в България Татяна Жилова, която е административен съдия в София, както и бившият шеф на най-голямата гилдийна организация, която не пести критики срещу статуквото Атанас Атанасов. Атанасов е съдия в Софийския градски съд. Всички номинирани са магистрати от районно и окръжно ниво, няма такива от апелативните и върховните съдилища.

Останалите са Владимир Вълков, също от Софийския градски съд, Даниела Александрова – зам.-председател на Софийския районен съд, Дора Михайлова - зам.-председател на Окръжния съд в София, Антоанета Аргирова от Административен съд – София-град, Красимир Лесенски от Районния съд в Пазарджик, Йордан Дамаскинов от Окръжния съд в Русе, Миглена Тянкова - председател на Окръжния съд в Хасково, Васил Петков, шеф на Окръжния съд в Ямбол, Явор Колев, председател на Административния съд в Пловдив, Мария Терзийска, зам.-шеф на Окръжния съд във Варна, Младен Димитров, председател на Районния съд във Велико Търново, Иван Калибацев, шеф на Районния съд в Пловдив, както и Любомир Нинов, районен съдия от Варна.

Мотивите за номинациите могат да се видят тук. Срокът за издигане на кандидатури беше 17 април. Предстои номинираните да представят концепциите си.

Магистратите избират представителите си във Висшия съдебен съвет с пряк таен вот. В момента право на глас имат 2206 съдии. Общото им събрание ще се проведе в две поредни съботи - на 18 и 25 юни. Кандидатите ще бъдат изслушани в първата, а на 25-и е гласуването.

Общото събрание на прокурорите също е насрочено за два дни - на 2 и 9 юли. По списък действащите прокурори в страната са 1519. Все още няма издигнати кандидатури, като срокът за номинации е до 1 май. Прокурорите избират четирима от членовете на Висшия съдебен съвет.

Един член на съвета се избира от следователите. За това място до крайния срок 3 април, бяха издигнати три кандидатури - Бойко Атанасов от столичното следствие и Петко Петков и Наталия Стаменова от националното следствие. Общото събрание на следователите ще бъде на 4 и 11 юни. С право на глас са 438 следователи. Като фаворит се сочи Петков, който е и шеф на камарата на следователите - организация, която неизменно подкрепя главния прокурор.

Висшият съдебен съвет се състои от 25 члена - 11 се избират от съдиите, прокурорите и следователите, 11 от Народното събрание, а трима са членове по право - главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Изборът на членовете от парламентарната квота ще е изпитание, тъй като те трябва да бъдат подкрепени от 2/3 от народните представители. Четворната коалиция няма такова мнозинство и вероятно членовете на съвета ще са част от договорката за други постове. Парламентът още не е открил процедурата по избор, с който по закон трябва да е приключил до 3 септември - месец преди края на мандата на действащия ВСС. Номинации се правят до 2 месеца преди избора. Т.е. ако приемем, че изборът ще е в последния възможен момент, кандидатурите на партиите трябва да са ясни до началото на юли.

Висшият съдебен съвет разгледа предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев и със 17 на 2 гласа реши, че то е основателно.

 

Още по темата