Медия без
политическа реклама

Правосъдният министър праща на съд назначението на Сарафов

Крум Зарков: ВСС може да предизвика правителствена криза

18 Юни 2023Обновена
Атанас Славов
Илияна Димитрова
Атанас Славов

Министърът на правосъдието Атанас Славов може да атакува във Върховния административен съд решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за избиране на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. Причината е, че такова решение би следвало да се вземе от Пленума на ВСС, обясни Славов за bTV.

Министър ще постави въпроса на следващото заседание на съдебните кадровици, които могат да преразгледат избора на Сарафов. "Начинът, по който беше избран Сарафов, без да има публично заседание, без други кандидати да участват в процедурата, без преценка на професионалните и нравствени качества, каквото е задължителното изискване на Закона за съдебната власт и без спазване на процеса, поражда основателни съмнения за мотивите на този избор", коментира Славов.

По-рано пред БНР министърът заяви, че на заседванието на Пленума твърденията, опасения, страховете и внушенията за външна намеса ще бъдат сложени на масата, заяви той пред БНР.  "Нямаше съмнение кой ще наследи Иван Гешев, но имаше в начина, по който беше избран Борислав Сарафов - в рамките на часове и без обсъждане, както и при липсата на възможност публично да се защити аргументацията за този избор. От самото начало Сарафов тръгва с ниска степен на доверие, и поради начина, по който беше осъществен неговия избор", категоричен е министърът. 

Правосъдният министър смята още, че бившият главен прокурор Иван Гешев няма да продължи да бъде прокурор във Върховната касационна прокуратура. "Иван Гешев бе освободен от длъжността главен прокурор на конституционно основание за нарушаване престижа на съдебната власт. Няма как, освободен на това основание, да се върне като прокурор във ВКП. За мен това връщане би било недопустимо", уточни Славов. 

КРИЗА

Ако не се реши въпросът с кризата около Висшия съдебен съвет и с избора на Борислав Сарафов за нов главен прокурор, това  много бързо може да прерастне с правителствена криза. Това заяви бившият правосъден министър Крум Зарков по БНТ. "Изборът на наследник на Гешев измежду неговите наследници с участието само на прокурорската колегия бе предизвестен скандал. Но няма нужда партиите в парламента, особено тези в управлението, да правят декларации и да критикуват, тъй като в тях е ключът за решаването на проблема, не в Министерството на правосъдието или в сегашния състав на ВСС", коментира членът на последното служебно правителство. 

Не е много почтено спрямо собствения им правосъден министър Атанас Славов действията на ПП/ДБ да го изпратят на битка във ВСС , без да има лостовете да го направи, каза още Зарков. "Аз много симпатизирам на доц. Славов и съм сигурен в неговата добросъвестност, добронамереност, компетентност и почтеност, но какво може да направи той? Може да атакува избора на Сарафов във съда, което сигурно ще направи. Ще отнеме няколко месеца и не можем да предвидим какъв ще е резултатът, но не мисля, че шансовете са големи. Или пък може да апелира пред сегашния ВСС да преразгледат решението си. И какво от това? Решението е ПП/ДБ да влязат при своите коалиционни партньори и да поставят своите искания. Съдебната реформа в България трябва да започне с избора на нов ВСС", добави той.

             

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата