Медия без
политическа реклама

Съдени за надписи върху Паметника на Съветската армия са оправдани

Архив / СЕГА

Двама души, предадени на съд за дребно хулиганство заради протеста си срещу войната с надписи върху Паметника на съветската армия, са оправдани от Софийския районен съд. Това разказа пред "Сега" адвокатът им Полина Велчева. Съдебният акт все още не е качен онлайн от съда. 

Преди да се произнесат по делото, магистратите са отхвърлили искането на адвокат Велчева да бъде назначена военно-историческа експертиза на паметника на съветската армия в София. Двамата мъже бяха пратени на съд от МВР по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ), защото на 27 февруари т.г., дни след като Русия нахлу в Украйна, са писали със спрей по паметника срещу войната. 

Двамата мъже са част от група, която се събира спонтанно пред паметника, за да протестира срещу войната. Хората са наблюдавани от полицията, която първоначално остава безучастна. Едва когато започват да се разотиват, към 17 ч., са спрени от служителите на МВР до подлеза на Софийския университет и са им поискани личните карти. Според докладните на МВР на протеста е имало около 250 души.

Прокуратурата отказва да образува разследване по случая, като се мотивира, че става дума за изразяване на обществена позиция, а не за хулиганство. В прокурорското постановление се цитира и практика на Европейския съд по правата на човека в този смисъл. Все пак обаче прокуратурата връща преписката на МВР с аргумента да се види дали не става дума за дребно хулиганство, което се преследва по УБДХ и се наказва с глоба и до 15 денонощия в ареста. И така от Първо РПУ в София стигат до извода, че все пак дребно хулиганство има и казусът стигна до съда.

Сега съдът приема, че е нарушено правото на защита на двамата, защото от обвинението изобщо не става ясно какво са извършили. В акта на МВР за констатиране на дребно хулиганство пише просто "пръска/рисува" по паметника. Не се обяснява нито с какво са пръскали/рисували, нито какво и т.н. Тъй като според съда обвинението е неясно, той изобщо не коментира в акта си дали действията на двамата мъже срещу паметника са форма на изразяване на протест, която попада под защитата на конвенцията за правата на човека и в този смисъл има и практика на Върховния касационен съд.

Софийският районен съд ще трябва да прецени дали да допусне военно-историческа експертиза на Паметника на Съветската армия в София.

 

В кориците на делото има и писмо от руското посолство до Министерството на външните работи, в което се изразява "дълбоко възмущение от вчерашната чудовищна акция на вандалите спрямо този воински монумент, изразяващ признателността на българския народ съм съветската армия за освобождението на страната от нацизма". Посолството негодува, че органите на реда са бездействали, настояват за щателно разследване и изправяне пред съда на "лицата, извършили това злодеяние".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата