Медия без
политическа реклама

Съдебният съвет пробва да заточи Лозан Панов във ВКС

Кадровиците отказаха молбата му да бъде преназначен в другия върховен съд, за да "бере плодовете от своето управление"

08 Февр. 2022
БГНЕС
Лозан Панов не иска да остава във Върховния касационен съд, който оглавява 7 години. Той иска да се върне във Върховния административен съд, както законът му позволява.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не преназначи Лозан Панов като съдия във Върховния административен съд, както самият той поиска. В подкрепа на заявлението му гласуваха седем от членовете на колегията, а двама бяха против - Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков. Решенията в съдийската колегия се вземат с поне 8 гласа "за". Обичайно такива молби не се обсъждат, а само се гласуват. Панов обаче 7 години беше в конфликт с мнозинството в съвета, сочейки недъзите на съдебната система. Затова и сега част от кадровиците не пропуснаха повода да му го върнат. 

Обсъждането на молбата на Лозан Панов премина в Съдийската колегия на ВСС с изказани съмнения за евентуално оказване на влияние по дела, обвинения в отправяне на внушения и накърняване на независимостта на съдиите от ВАС, както и въпроси защо той не остане във Върховния касационен съд след края на мандата си, за да "бере плодовете на своето управление", разказва "Лекс".

Заради ситуацията се очаква утре да има извънредно заседание на Съдийската колегия, на което отново да бъде обсъдена молбата на Панов, тъй като няма как той да не бъде преназначен като редови съдия.

Мандатът на Панов като председател на ВКС изтича на 10 февруари, когато новоизбраният шеф на съда Галина Захарова трябва официално да встъпи в длъжност.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се връща на работа във Върховния административен съд (ВАС), откъдето дойде преди 7 години.

Заявлението на Панов беше внесено като допълнителна точка в дневния ред на колегията. Когато се стигна до него, Панов, който днес за последен път председателства заседанието на СК на ВСС, напусна залата.

Веднага, след като докладва точката, шефът на ВАС Георги Чолаков заяви, че е изненадан от решението на Панов да се върне във Върховния административен съд. "След това прекрасно управление във ВКС, защо не реши да остане там, за да бере плодовете от своето управление", попита Чолаков. Въпреки това той заяви, че ще подкрепи молбата на колегата си. "При нас има достатъчно работа и дела за разглеждане и с удоволствие ще го чакаме на 11 февруари, за да разглежда дела във ВАС", каза Чолаков.

След него и Боян Магдалинчев изрази изненадата си от решението на Лозан Панов. Представляващият ВСС изтъкна, че Панов е бил само три години и половина съдия във ВАС, след което седем години е председател на ВКС. "Предполага се, че много добре е опознал работата на ВКС и познава добре нещата отвътре. При седем години престой и ръководство на ВКС и три години престой във ВАС, по-подходящото място е ВКС", каза Магдалинчев.

Олга Керелска критикува шефа на ВАС. "Изненадана съм от дебата, който се разгоря и от това, че колегата Чолаков подкани членовете на колегията към този дебат. Оценката, която дадохте за ВКС, беше неколегиална, некоректна и направена не на място. За мен е абсолютно недопустимо колегата Чолаков в качеството му на председател на ВАС и на председателстващ заседанието на СК да прави оценки за състоянието на ВКС", заяви Керелска.

"Какво има да дебатираме. В други случаи не е имало такъв дебат. Иска се нещо най-естествено – съдията, който е бил във ВАС, иска след приключване на мандата му като председател на ВКС, да се върне там. Законът го позволява и няма какво да дебатираме тук. Това са подхвърляния на различни мотиви, за да се развие едно приказване, което не ни прави чест, не прави чест и на колегите, които го предизвикаха", продължи Керелска. В подкрепа на молбата на Панов се изказаха още Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева.

Днес на заседанието присъстваха десет кадровици, Панов си направи отвод при гласуването, а Вероника Имова и Даниела Марчева отсъстваха по обективни причини.

Още по темата