Медия без
политическа реклама

Съд разреши европейска заповед за арест на Цветан Василев

Документът няма да върне от Сърбия бившия банкер, но той ще може да бъде арестуван в страна от ЕС

22 Яну. 2024
БГНЕС

Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест за бившия банкер Цветан Василев, който е от години в Сърбия. Решението е въз основа искане на държавното обвинение и е по второто дело срещу него, което е по обвинение за пране на пари. То бе образувано през април м.г. Срещу Василев има и дело, което е вече в съда. По него той е подсъдим с още 17 души по мегаделото за фалита на КТБ.

Бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е обявен отново за издирване с нова Европейска заповед за арест.  Причината е, че срещу Василев е започнало ново дело за пране на пари.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в тридневен срок. То се наложи след като влязоха в сила промени в законите, които изрочно задължиха подобни заповеди за арести да минават през съд. Досега те се издаваха само от прокурори, но няколко държави отказваха да предават издирвани само на основание, че заповедта не е минала през съдебен контрол.

По казуса с Василев, съдът прие, че няма реалност опасност той да извърши престъпление, но има възможност да се укрие. Освен това той е обвинен в тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода от 5 до 15 г.

Сърбия отказва от 9 години да предаде Василев и по делото за КТБ той е подсъдим задочно. През май 2022 г. Апелативният съд в Белград окончателно отхвърли искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли 2021 г. Василев е получил и политическо убежище в западната ни съседка.

Бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол, съобщи bTV.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата