Медия без
политическа реклама

Интерпол вече не издирва Цветан Василев

Бившият банкер може да пътува свободно в държави, които не са в Европейския съюз.

10 Авг. 2022
Цветан Василев
БГНЕС
Цветан Василев

Бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол, съобщи bTV. Според неговия адвокат Константин Симеонов комисия в Интерпол е разгледала жалбата на Василев и е констатирала, че издирването на банкера е по политически причини.

Вече бившият банкер може да пътува свободно в държави, които не са в Европейския съюз. Това е така, защото европейската заповед за арест спрямо Василев не е свалена, което може да бъде направено единствено от българската прокуратура. "Това е пореден шамар от Интерпол за Иван Гешев и българската прокуратура. Интерпол вече беше отменила друга червена бюлетина срещу мен, червена бюлетина срещу съпругата ми и три дифузии срещу дъщеря ми като политически мотивирани. Обективно може да говорим за престъпление по служба от Иван Гешев", коментира Василев

Цветан Василев е подсъдим с още 17 души по мегаделото за фалита на КТБ. Той се намира в Сърбия от 2014 г. преди да му бъде повдигнато обвинението. През 2019 г. Интерпол свали от издирване съпругата и дъщерята на бившия банкер.  "Централата на Интерпол е установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление. Решението е взето на редовно заседание на Комисията за контрол на информацията към Централата на Интерпол", информира тогава Василев.

През май Апелативният съд в Белград окончателно отхвърли искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли 2021 г. Василев е получил и политическо убежище в западната ни съседка.

Бих искал да информирам българската общественост, че след разследване, Централата на Интерпол анулира бюлетините, издадени срещу съпругата ми и дъщеря ни от българската прокуратура.
Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи. Това реши Апелативният съд в Белград, предаде БГНЕС.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?