Медия без
политическа реклама

Прокуратурата образува ново дело срещу Цветан Василев

Гешев поиска и веднага получи от ВСС 500 000 долара за изготвянето на част от експертизите по делото „Нексо“

20 Апр. 2023Обновена
Цветан Василев
БГНЕС
Цветан Василев

Бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е обявен отново за издирване с нова Европейска заповед за арест. Причината е, че срещу Василев е започнало ново дело за пране на пари. "Става върос за материали, отделени от делото за фалита на КТБ. По това досъдебно производство е издадена Европейска заповед за арест, въз основа на която е акутализирана информацията шенгенската информационна система", заяви пред "Сега" говорителят на Софийската градска прокуратура и зам.-градски прокурор Десислава Петрова. Към момента от държавното обвинение не могат да потвърдят, че има издадена червена бюлетина на Интерпол за издирване на Василев.

Преди година адвокатът на Цветан Василев съобщи, че комисия в Интерпол е разгледала жалбата му и е констатирала, че издирването на банкера е по политически причини. Към момента на сайта на международната организация на криминалната полиция няма качена бюлетина за издирване на Василев.

Цветан Василев е подсъдим с още 17 души по мегаделото за фалита на КТБ. Той се намира в Сърбия от 2014 г. преди да му бъде повдигнато обвинението. През 2019 г. Интерпол свали от издирване съпругата и дъщерята на бившия банкер.  "Централата на Интерпол е установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление. Решението е взето на редовно заседание на Комисията за контрол на информацията към Централата на Интерпол", информира тогава Василев.

През май м.г. Апелативният съд в Белград окончателно отхвърли искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли 2021 г. Василев е получил и политическо убежище в западната ни съседка.

НЕКСО

500 000 долара ще струва изготвянето на част от експертизите по делото „Нексо“. Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което беше разгледано искане на главния прокурор Иван Гешев за осигуряване на въпросната сума, предаде "Лекс".

В него обвинител №1 пояснява, че е необходимо спешно финансиране за назначаването на експертизи по възложено на Националната следствена служба (НСлС) досъдебно производство, свързано с разследване на пране на пари, данъчни престъпления и престъпен сговор. В писмото Гешев изтъква, че разследването се отличава с особена фактическа и правна сложност, както и с изключително висок обществен интерес.

„В тази връзка е налице обоснована необходимост от възлагане на експертизи от изключително висока сложност, извършвани от висококвалифицирани експерти, които безпристрастно и обективно да предоставят своите заключения“, казва Иван Гешев и посочва, че за целта са нужни 500 000 долара без ДДС.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

КТБ, Цветан Василев

Още по темата